Novosadski informativni portal 021

Život - Zdravlje

Osobe sa super-antitelima imune na kovid

Menadžer komunikacija sa univerziteta Džordž Mejson u Ferfeksu u američkoj državi Virdžinija Johan Holis (54) u julu je shvatio da spada u retku kategoriju ljudi čija bi krv mogla da pomogne naučnicima da shvate korona virus i eventualno pomognu ljudima koji obole.

Korona utiče i na probavni sistem

Kovid-19 je prvenstveno respiratorna bolest koja prouzrokuje respiratorne probleme, ali može da zahvatiti i druge delove tela.

Novi, visokozarazni soj kovida otkriven u Oregonu

Naučnici u američkoj državi Oregon otkrili su novi, visokozarazni soj kovida, koji se prvo pojavio u Velikoj Britaniji, ali ovog puta se pomešao sa lokalnom mutiranom varijantom i moguće je da će učiniti vakcine manje efikasnim.

Dr Đukanović: Revakcinacija na 12 nedelja daje bolje rezultate

Pulmolog i imunolog prof. dr Ratko Đukanović sa Univerziteta Sautempton kaže da su kliničke studije pokazale da kod vakcine, koja je razvijena u saradnji Oksford univerziteta i kompanije "Astrazeneka", odlaganje revakcinacije na 12 nedelja daje bolje rezultate, jer imuni sistem ima vremena da se bolje pripremi za drugu dozu.

Vakcina "Sputnjik" i kao sprej za nos

Verzija vakcine "Sputnjik v" u vidu spreja za nos biće takođe dvokomponentna, a davaće je samo lekari, saopštila je zamenica gradonačelnika Moskve za socijalni razvoj Anastasija Rakova.

Sve više građana za vakcinaciju, petina bira vakcinu

Procenat građana koji bi se vakcinisali raste u odnosu na prethodni period, a broj ispitanika koji su protiv vakcinacije pao je na 24 procenta, rezultati su novog istraživanja agencije Faktor plus.