Religija, crkva i homoseksualnost: Stotine verskih vođa traži zabranu terapije preobraćanja

Više od 370 lidera iz celog sveta pridružilo se ideji da štetna praska bude ukinuta.
Nadbiskup Desmond Tutu
Getty Images
Nadbiskup Dezmond Tutu, koji se dugo zalaže za prava LGBT zajednice, jedan je od potpisnika deklaracije

Više od 370 verskih vođa iz celog sveta zatražilo je da se zabrani terapija preobraćanja - pokušaj da se promeni seksualna orijentacija osobe ili rodni identitet.

Potpisnici deklaracije su predstavnici svih većih verskih zajednica u svetu i mnogi od njih su poznati LGBT zagovornici.

Među njima su i južnoafrički nadbiskup Dezmond Tutu i nekadašnji glavni rabin Irske Dejvid Rozen.

Drugi verski predstavnici, međutim, rekli su da bi zabrana mogla da dovede do kriminalizovanja sveštenika.

Deklaracija koja poziva na zabranu biće predstavljena na konferenciji koju sponzoriše Ministarstvo inostranih poslova, Komonvelt i Kancelarija za razvoj (FCDO) u sredu.

Anglikanski biskup Liverpula, Pol Bajs i Meri Mekalise, bivši predsednik Irske, takođe su među potpisnicima deklaracije.

Britanski premijer Boris Džonson veliki je protivnik ovih „terapija", rekavši u julu da je ova praksa „odvratna" i da za nju „nema mesta u ovoj zemlji".

Vlada još nije objavila detalje o zabrani, ali je saopštila da će izneti planove u dogledno vreme.

Izraz „terapija preobraćanja" odnosi se na lečenje ili psihoterapiju koja ima cilj da nekome promeni seksualnu orijentaciju ili da mu potisne rodni identitet.

U lečenje može biti uključen i tretman električnim šokovima, kao i razgovori koji su tako osmišljeni da menjaju nečiju seksualnost.

Ova praksa je već nezakonita u Švajcarskoj, delovima Australije, Kanade i Amerike.


Pogledajte video: Moja seksualnost nije bolest"


„Bio sam prestravljen"

Istraživanje iz 2018. godine u kome je učestvovalo 108.000 pripadnika LGBT zajednice u Velikoj Britaniji pokazalo je da je dva odsto njih prošlo kroz ovu vrstu terapije, a da je pet odsto bilo ponuđeno.

Mnoge vere, hrišćanstvo, islam, judaizam, tradicionalno uče da je bilo kakav seks, osim u heteroseksualnim brakovima, pogrešan.

Džo Hajman ima 28 godina i odrastao je i jevrejskoj porodici na severu Londona.

Kaže da je bio tinejdžer kada mu je ponuđeno da krene na terapiju preobraćanja onlajn.

„Želeo sam da mi pomognu", rekao je za BBC.

„Nisam mogao da se zamislim u svetu u kome sam ja homoseksualac i Jevrejin. Mislio sam da me porodica neće prihvatiti. Bio sam prestravljen".

Kaže da je na terapiji bio i onlajn i uživo, i da je ona tako urađena da promeni njegove seksualne želje.

„Posle sam se osećao prazno, deseksualizovano, konstantno anksiozno i zabrinuto da nešto ne radim kako treba", rekao je.

Joe Hyman
Joe Hyman
Džo Hajman, koji je iskusio terapiju preobraćanja , rekao je da mu je ona izazvala psihička i fizička oštećenja

U deklaraciji se traži da se „okončaju svi pokušaji promene, suzbijanja ili brisanja čovekove seksualne orijentacije, rodnog identiteta ili rodnog izraza - obično poznatog kao 'konverzijska terapija' i da se ove štetne prakse zabrane".

Međutim, mnoge konzervativne verske grupe različitih vera kažu da bi zabrana mogla da naruši versku slobodu.

Zabrinuti su da bi zabrana značila da vlada uređuje šta verske vođe mogu i ne mogu da podučavaju.

Piter Linas, britanski direktor Evangeličke alijanse koja predstavlja 3.000 crkava u Velikoj Britaniji, kaže da podržava „kraj [ekstremnog] i prinudnog ponašanja bez zabrane promena ili preobraćenja koji su od ključne važnosti za hrišćanstvo".

Rekao je za BBC da bi zabranom moglo rizikovati „kriminalizovanje sveštenika, pa čak i onih koji su zamoljeni da se mole sa ljudima".

„Želimo da pomognemo"

Šeik Ramzi, islamski učenjak i osnivač Okfordskog islamskog informativnog centra, rekao je da je važno da imami mogu da ponude „pomoć" ako homoseksualni muslimani žele da promene svoju seksualnu orijentaciju.

„Želimo da im pomognemo, a ne da ih oštetimo", rekao je za BBC.

Ali Džoi kaže da je neophodna trenutna zabrana.

„Mislim da kada verske institucije nanose ljudima jasnu psihološku i fizičku štetu, tada treba da se umeša zakonodavstvo", rekao je za BBC.

„Ovo je zaista opasna praksa. Postoji bezbroj svedočenja preživelih, ali nažalost ne toliko koliko bi moglo biti - jer su ljudi počinili samoubistva.

„To za mene znači da više nije reč o verskoj slobodi ili ne."


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

  • Vlada

    17.12.2020 14:20
    Svaka čast! Izgleda da se ipak nešto pokreće...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC