Korona virus i Amerika: Bajdenov plan pomoći tokom pandemije - 1.400 dolara svakom Amerikancu

Demokrata Bajdena je obećao da će se država izboriti sa pandemijom korona virusa koja je do sada u Americi odnela više od 385.000 života.
Joe Biden, 14 January 2021
Reuters

Budući predsednik Amerike Džo Bajden predstavio je plan pomoći privredi i stanovništvu tokom pandemije vredan 1,9 biliona dolara.

Ako članovi Kongresa izglasaju ovaju plan, oko bilion dolara biće podeljeno domaćinstvima širom SAD, a svaki Amerikanac i Amerikanka dobiće direktnu uplatu od po 1.400 dolara.

Plan predviđa i pakete od 415 milijardi dolara za borbu protiv korona virusa i 440 milijardi za pomoć malim privrednicima.

Demokrata Bajden je obećao da će se država izboriti sa pandemijom korona virusa koja je do sada u Americi odnela više od 385.000 života.

Jedna od glavnih tačaka njegove prošlogodišnje predizborne kampanje bila je efikasnija borba protiv pandemije i često je kritikovao odlazećeg predsednika, republikanca Donalda Trampa po ovom pitanju.

Kongres je početkom januara već izglasao jedan paket pomoći stanovništvu koji predviđa uplatu od 600 dolara svakom čoveku.

Amerika u januaru dnevno beleži više od 200.000 novih slučajeva korona virusa dnevno, a broj preminulih za 24 sata često je veći od 4.000.

Šta je rekao Bajden?

Bajden se stanovništvu Amerike obratio iz doma u Vilmingtonu, u saveznoj državi Delaver.

„Ovo je velika kriza, ljudi mnogo pate pred našim očima i nema vremena za gubljenje", rekao je Bajden.

„U pitanju je zdralje naše nacije, moramo da delamo odmah".

Bajden je naveo da očekuje da bude i problema, ali je obećao da će iskreno govoriti o napretku, ali i o neuspesima.

Kakav je plan za borbu protiv korona virusa?

Bajden želi da država uloži 20 milijardi dolara u vakcinaciju stanovništva.

Plan predviđa formiranje punktova za masovnu imunizaciju i stvaranje mobilnih jedinica koje bi obilazile udaljena područja.

U vreme Trampove administracije počela je masovna distribucija vakcine dva različita proizvođača, ali zdravstveni zvaničnici smatraju da proces mora da se ubrza.

„Dosadašnji proces je bio prilično neuspešan", kaže Bajden.

Njegov plan predviđa podelu 100 miliona doza vakcine u prvih 100 dana administracije.

Opredeljena je i suma od 50 milijardi dolara za proširenje procesa testiranja i 130 milijardi pomoći školama kako bi se otvorile na proleće.

Planom je predviđeno i zapošljavanje oko 100.000 novih zdravstvenih radnika.


Pogledajte video o novčanoj pomoći koju su tokom pandemije dobili stanovnici Srbije


Šta je sa pomaganjem privredi?

Sa skoro 11 miliona nezaposlenih širom zemlje, dodatne beneficije za nezaposlene povećale bi se sa 300 na 400 dolara nedeljno.

Oni bi takođe bili produženi do septembra, zajedno sa moratorijumom na prinudna iseljavanja i oduzimanje nepokretnosti.

Predlog bi podrazumevao isplatu porodicama od 2.000 dolara koju su tražili i Bajden i Tramp.

Novoizabrani predsednik takođe će pozvati Kongres da udvostruči federalnu minimalnu zaradu na 15 dolara na sat - što su demokrate zagovarale kao prioritet i pre pandemije.

Da li će Kongres usvojiti plan?

Republikanci će se verovatno usprotiviti novom nagomilavalju dugova, koji se zbog borbe protiv pandemije već meri u bilionima, a dolazeći predsednik je priznao da njegov plan „nije jeftin".

Ali pomoći će mu kolege demokrate koji kontrolišu oba doma Kongresa, makar tesnom većinom.

Početak Bajdenovog mandata odvijaće se, međutim, u kontekstu postupka opoziva njegovom prethodniku u Senatu.

Nejasno je koliko brzo će Senat postupiti - ili da li će glasati za opoziv Trampa - ali očekivana drama mogla bi da odvuče pažnju sa Bajdenove agende.


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

  • Ser Žile

    15.01.2021 14:28
    Nemoj tako, Bajdene, daj pomoć samo pevaljkama i blejačima u mikrofon, a možeš i sportistima. Nemoj da daješ naprimer nezaposlenima. Tako rade "prepametni" na vlasti u jednoj državi čije ime počinje sa slovom S.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC