Gremi 2023. i muzika: Bijonse ušla u istoriju, Hari Stajls osvojio nagradu za album godine

Pop zvezda Hari Stajls pobedio je u kategoriji „album godine", dok je Bijonse oborila rekord osvojivši 32. Gremi.
Bijonse
Getty Images
Bijonse je prvi Gremi dobila 2002. kao članica grupe Destiny's Child

Američka pevačica Bijonse je oborila rekord osvojivši 32. Gremi nagradu, dok je njeg kolega iz Velike Britanije Hari Stajls pobedio u kategoriji album godine, na ovogodišnjoj ceremoniji u Los Anđelesu.

Bijonse je ušla u istoriju, osvojivši nagradu za najbolji dens/elektronski album, za njen euforični plesni opus pod imenom Renaissance.

Time je pretekla mađarsko-britanskog dirigenta Džordža Šoltija, koji je više od 20 godina držao rekord sa 31 Gremi nagradom.

„Trudim se da ne budem previše emotivna", rekla je Bijonse preuzimajući nagradu.

„Pokušavam samo da se prepustim ovoj noći", dodala je zvezda.

Nastavila je zahvalivši se njenoj porodici, kao i njenom pokojnom ujaku Džoniju, koji joj je pomogao oko odeće za scenu pre nego što je postala poznata.

Bijonse je ranije rekla da je njegova borba sa HIV infekcijom uticala na njeno interesovanje za dens muziku, kao i njene istorijske veze sa LGBT+ zajednicom, na albumu Renaissance.

Američka pevačica nije tu stala - osvojila je ukupno četiri nagrade na ceremoniji, ali je propustila neka ranija izvođenja pošto je ostala zaglavljena u saobraćaju u centru Los Anđelesa.

„Iznenađen sam činjenicom da bi saobraćaj mogao tebe da zaustavi", našalio se voditelj Trevor Noa.

„Mislio sam da ti putuješ kroz prostor i vreme."

Beyoncé and Adele and Jay-Z raise a glass
Getty Images
Istorijsko dostignuće Bijonse je proslavila za njenim stolom - Adel i Džej Zi bili su među onima koji su nazdravljali pevačici

Uprkos ovom velikom uspehu, Bijonse ni ovog puta nije uspela da osvoji prestižnu nagradu za album godine.

Do sada je četiri puta gubila u trci za ovu nagradu, a posebno će ostati upamćena 2017. kada je britanska pevačica Adel albumom 25 pobedila Bijonsino ispovedno remek delo Lemonade.

Tada je Adel tokom pobedničkog govora iskoristila priliku da kaže da je Bijonse zaslužila da se nađe na njenom mestu (iako je zadržala trofej).

Ove godine, Hari Stajls se popeo na tron, a glasači za Gremi prepoznali su uglađeni, prijateljski nastrojen pop njegove treće ploče Harry's House.

Britanska zvezda je u govoru umanjio značaj nagrade.

„U noćima kao što je ova, očigledno je toliko važno da se setimo da u muzici ne postoji nešto što je najbolje", rekao je pevač.

„Ne mislim da niko od nas sedi u studiju i donosi odluke na osnovu onoga što će nam doneti jedna od ovakvih."

Harry Styles performs at the Grammys
Getty Images
Hari Stajls je energično izveo njegov hit singl „As It Was"

Ipak, vidno dirnut, dodao je: „Ovo se ljudima poput mene ne dešava često i ovo je mnogo lepo".

Ranije tokom večeri, Britanac je osvojio i nagradu za najbolji pop album, a dobio je poljubac Dženifer Lopez.

„Ovaj album, od početka do kraja, bio je najveće iskustvo u mom životu", rekao je.

„Od njegovog stvaranja sa dvojicom mojih najboljih prijatelja, do sviranja ljudima, ovo je najveća radost koju sam mogao da dobijem."

Trijumf britanskih izvođača

Na „najvećoj muzičkoj večeri", kako je označena, dodeljene su Gremi nagrade - najprestižnije u ovoj industriji.

Nedeljnoj predstavi prisustvovali su pevačice i autorke Adel i Tejlor Svift, reper Džej Zi (Jay-Z), kanadska kantautorka Šanaja Tvejn i legendarni Stivi Vonder, dok su nastupali su Lizo, Stiv Lejsi i Brendi Karlajl.

Britanski umetnici su imali dobru noć.

Indi duo Wet Leg osvojio je dve nagrade, a jedna od njih je za najbolji alternativni album, dok je Sem Smit poneo ovogodišnju titulu za najbolji pop duo/grupno izvođenje za pesmu Unholy sa Kim Petras.

Ovo im je prvi Gremi od 2015. godine, kada su osvojili četiri nagrade, među njima i onu za najboljeg novog izvođača.

Ipak, pevač je pustio Kim Petrasa da uzme mikrofon obeleži još jedno istorijsko dostignuće.

„Sem je ljubazno tražio da ja preuzmem ovu nagradu jer sam prva transrodna žena koja je osvojila ovo priznanje", rekla je pevačica nemačkog porekla.

Sam Smith and Kim Petras
Getty Images
Sem Smit i Kim Petras su podelili nagradu

Pre nego što je nagradu posvetila pokojnoj majci, zahvalila se pokojnoj, transrodnoj pop umetnici Sofi što je „otvorila vrata" i Madoni „za borbu za LGBT+ prava".

„Odrasla sam u skoro nedođiji u Nemačkoj i moja majka mi je verovala, verovala mi je da sam devojčica", rekla je, dok ju je Smit gledao sa ponosom.

„Ne bih bila ovde bez nje i njene podrške."

Uz Madonino predstavljanje, duo je kasnije izveo BDSM-om inspirisani performans njihovoj odi neveri.

„Ako vas nazovu šokantnom, skandaloznom, problematičnom, provokativnom ili opasnom, definitivno ste na putu ka nečemu", rekla je zvezda.

Posvete i uspomene

Nagradu je osvojila i Adel za najbolje pop vokalno izvođenje za pesmu Easy On Me.

Posvetila ju je sinu Anđelu.

Pevačica je rekla publici da je prvi stih napisala „pod tušem kada je odlučila da promenim sinu život", razvodom od njenog tadašnjeg supruga Sajmona Koneckog.

„Volim kada klavirska balada dobije neku nagradu jer je to veoma u duhu stare škole i izuzetno hrabro", dodala je.

Adele
Getty Images
Adel je tokom karijere pokupila 16 Gremi nagrada

Kantautorka Boni Rejt je iznenadila mnoge osvajanjem nagrade u kategoriji „pesma godine" njenom baladom Just Like That, ostavivši iza sebe favorizovane Tejlor Svift i Bijonse.

Glasače su nesumnjivo dirnuli njeni nežni stihovi, u kojima žena koja oplakuje smrt sina pronalazeći utehu u čoveku koji je dobio srce transplantacijom.

„Izuzetno sam ponosna što cenite ovo", rekla je 72-godišnjakinja, preuzimajući nagradu.

Bad Bunny performs at the Grammys
Getty Images
Nastup Bed Banija doneo je karnevalsku atmosferu u Los Anđeles

Bad Bani (Bad Bunny) je portorikanskom fijestom i eksplozijom boja otvorio šou u Kripto.kom (Crypto.com) areni u Los Anđelesu.

Izvođenje miksa dveju njegovih pesama - El Apagón i Después De La Playa, upotpunila je pirotehnika, koreografija desetina plesača i grupa kabezudosa, lutaka sa velikim glavama koje svakog januara marširaju ulicama San Huana, glavnog grada Portorika.

Kasnije je osvojio nagradu za najbolji musica urbana album, kategorija koja obuhvata više latinskih muzičkih pravaca, sa izdanjem Un Verano Sin Ti, koje je prošle godine bio 13 nedelja na prvom mestu u Americi.

„Napravio sam ovaj album sa ljubavlju i strašću, a kada stvari radite na taj način, sve je lakše", rekao je pevač.

Zapaženije nastupe imale su i Brendi Karlajl, zvezda žanra amerikana, i Lizo koja je izvela Special, njen aktuelni singl prožet gospelom.

Kasnije je i osvojila nagradu za snimak godine za album About Damn Time, a njen govor je iskoristila da oda počast Prinsu, koji joj je na svojevrstan način obezbedio rani proboj njegovom pesmom Boytrouble.

„Kada smo izgubili Prinsa, odlučila sam da život posvetim stvaranju pozitivne muzike."

Odala je i priznanje pevačici Bijonse, nazvavši je „umetnicom naših života".

Public Enemy
Getty Images
Pablik Enemi su bili jedni od izvođača koji su obeležili 50 godina hip-hopa

Emotivnim ispraćajem počast je odata i zvezdama poput Olivije Njutn-Džon, Ajrin Kari, Dejvida Krozbija i Džefa Beka.

Kejsi Masgrejvs je izvela pesmu Coal Miner's Daughter kraljice kantri muzike Lorete Lin, dok je zvezda grupe Flitvud Mek (Fleetwood Mac), Kristi Mekvi, počastvovana njenim prepoznatljivim hitom Songbird u izvođenju Šeril Krou, Boni Rajt i Mika Flitvuda.

Reper Kuavo (Quavo) iz sastava Migos, izveo je Without You, pesmu koju je napisao posle tragične smrti njegovog nećaka i kolege iz benda Tejkofa (Takeoff) prošlog novembra.

U jednom trenutku, scenu je preuzelo više od dvadesetak rep ikona, slaveći 50 godina hip-hopa.

Set je pesmom Flash To The Beat započeo Grendmaster Fleš (Grandmaster Flash), jedan od pionira za gramofonima.

Legendarni rep sastav Run-DMC je izveo numeru Rock The Bells, Pablik Enemi (Public Enemy) odrepovao stihove Yo, Bum Rush The Show, a Misi Eliot (Missy Elliot) njenu pesmu Lose Control.

Basta Rajms (Busta Rhymes) je prepoznatljivim brzim repovanjem izveo njegov deo iz pesme Look At Me Now gde je gostovao Krisu Braunu.


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC