Mi Rusima "fiću", oni nama jeftinu "ladu"

Izvoz srpskog "fijata" u Rusiju mogao bi da bude odobren već u maju, objavili su ruski mediji.

"Fijat 500L", ali i modeli 500 i "grande punto" mogli bi da se nađu u ruskim auto-salonima već ove godine. Dogovor Evroazijskog ekonomskog saveza i Srbije o izvozu kragujevačkog "fijata" značio bi i recipročan uvoz ruskih automobila bez carine u Srbiju.

U Srbiju bi, navode ruski mediji, trebalo da stigne oko 5.000 ruskih vozila bez carine. Ta vozila su veoma povoljna, pa se tako "lada granta" u Rusiji može kupiti za 5.500 evra, prenosi Blic. 

Ministar trgovine Rasim Lajić ističe da će se o ovom poslu pregovarati tek početkom juna.

- Sastanak Evroazijskog ekonomskog foruma bi trebalo da se održi 30. ili 31. maja. Kada i ako taj savez donese odluku, onda ćemo pregovarati o tehničkim detaljima - kaže Ljajić i dodaje da tek treba definisati o kojoj količini vozila se radi i o kakvom reciprocitetu ruskih vozila.

U sindikatu "Fijat - Krajsler Srbija" kažu, međutim, da takav sporazum ne bi bio dugoročno rešenje.

- Za ceo izvoz na tržište Evroazijske unije radnici bi mogli da rade 10 dana, zato što se dnevno u tri smene proizvede 660 automobila - kaže Zoran Marković iz tog sindikata.

  • Kreten

    07.05.2016 15:37
    Izuzetan dil! Jedva cekam i Moskvica.
  • odg Lazi

    07.05.2016 10:16
    Nas vole, ali ne vole Italijane. U KG se automobili samo farbaju i sklapaju, nas je samo vazduh u gumama.
  • Vozač

    07.05.2016 10:15
    Zašto samo Lade? A Ford, Tojota i Nisan iz fabrika u Rusiji?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Smanjene devizne rezerve NBS

Narodna banka Srbije (NBS) objavila je danas da su bruto devizne rezerve na kraju marta ove godine bile 24,9 milijardi evra, što je u odnosu na kraj prethodnog meseca smanjenje za 89,3 miliona evra.