Ćulibrk: Stvari se drastično menjaju

Glavni urednik nedeljnika NIN Milan Ćulibrk izjavio je danas, po zatvaranju ovogodišnjeg tradicionalnog Samita NIN fokusa u Bečićima, da su se za godinu dana stvari u regionu drastično promenile - a pred centralnim bankama tih zemalja sada je pitanje da li i one treba da se ponašaju poput FED-a i ECB-a i da štampaju novac ne bi li pogurale rast i inflaciju.
"Neverovatno je koliko su se za godinu dana neke stvari promenile. Potpuno drugačija monetarna politika Evropske centralne banke, svi su u nekom iščekivanju, u zemljama se postavlja pitanje da li možda i centralne banke regiona mogu da se ponašaju na isti način kao što su se nekada ponašale američke Federalne rezerve ili kao što se poslednjih godinu dana ponaša ECB - da besomučno štampa novac i upumpava ga u sistem, kako bi ubrzala rast i pogurla inflaciju naviše", objasnio je Ćulibrk.
 
On je, nakon panela guvernera centralnih banaka regiona, rekao da je u svim zemljama regiona sada problem što je inflacija isuviše niska i da ona ne stimuliše privredni rast.
 
"Ko je mogao pre dve, tri godine da sanja da će ključni problem Srbije biti niska inflacija, da NBS neće moći da pogura inflaciju da bude veća od donjeg cilja koji je gađala (četiri plus ili minus 1,5 odsto)", rekao je glavni urednik NIN-a.
 
Ćulibrk je podsetio da je Srbija, pre dve tri godine, bila evropski rekorder po rastu cena, ali se stvari, primetio je, jako dinamično menjaju.
 
On je istakao i da većina zemalja regiona, učesnica Samita, ima aranžmane sa MMF, a poklopilo se da je Samit bio u vreme kada je počela tehnička revizija aranžmana.
 
"Poruke su da su neke dobre stvari urađene u Srbiji, ali da se kasni sa strukturnim reformama, pre svega se misli na smanjenje broja zaposlenih u javnom sektoru, što je deo aranžmana, da će u zavisnosti od toga, da li će biti ostvarene te dodatne uštede, biti prostora za povećanje plata", objašnjava Ćulibrk poruke MMF-a, koje je šef Misije te institucije za Srbiju Džejms Ruf uputio u ekskluzivnom intervjuu za NIN.
 
"Ako toga ne bude, a stav MMF-a je da to ne može da bude ni ove, a možda ni naredne godine, ostaje da se vidi da li će vlada uspeti da izgura ono što je obećala, i što je sastavni deo aranžmana sa MMF, a odnosi se na javni sektor", zaključio je Ćulibrk.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija