Država neće otkupljivati pšenicu ove godine

Direktor Produktne berze u Novom Sadu Žarko Galetin izjavio je danas da ove godine nije predviđeno da Republička direkcija za robne rezerve otkupljuje pšenicu, jer te žitarice ima dovoljno na zalihama.
On je rekao da je cena pšenice ovogodišnjeg roda na berzi bila oko 16 dinara po kilogramu bez PDV-a, ali da ta cena pada pred kraj žetve. "Cena je pala na oko 15 dinara po kilogramu, a ima naznaka da će ići i ispod tog nivoa", rekao je Galetin.
 
Prema njegovim rečima, kada se država pojavi kao otkupljivač pšenice ona opredeli tržišnu cenu ili višu od toga. Ocenio je da veliki otkupljivači spuštaju cene pšenice i tako utiču da ona bude ispod tržišne.
 
Direktor Žita Srbije Vukosav Saković izjavio je da ove godine u državnom budžetu nisu predviđena sredstva za otkup pšenice i da država ima solidne zalihe, tako da nije realno da bude otkupa. On je podsetio da država ni prošle godine nije otkupljivala tu žitaricu.
 
Kako je dodao, ove godine se očekuje rekordan rod pšenice od tri miliona tona i prinos od pet tona po hektaru. Njegova je procena da će ove godine Srbija imati 1,5 miliona tona pšenice za izvoz, ali da je pitanje da li će toliko biti prodato.
 
"Pšenicu nije lako prodati, jer je velika ponuda i u svetu, a proizvođači često neće da prodaju po cenama koje im ne odgovaraju", istakao je on. Rod pšenice u Srbiji ove godine biće za petinu veći u odnosu na prošlogodišnji, kao i u odnosu na prethodnih 10 godina.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Šta stoji iza "turbo uzleta" Pro Tenta?

Iako je Pro Tent na kraju 2022. godine imao više od 8.600 radnika, najveći broj njih samo je formalno zaposlen u ovom preduzeću, a suštinski radi u Elektroprivredi Srbije.

Srbija nasuprot svetskog trenda

Nema države koja se ne hvališe najboljim kompanijama, stoga se i prave liste najvećih, bilo prema ukupnom poslovnom prihodu, bilo prema profitabilnosti.

Koja država EU je najzaduženija?

Javni dug zemalja Evrozone je na kraju četvrtog tromesečja 2023. godine pao sa 89,9 odsto u prethodnom kvartalu na 88,6 odsto, objavio je Evrostat.