Ulazak u zemlje Šengena će se možda naplaćivati

Budući sistem registracije putnika Evropske unije mogao bi da donese do dve milijarde evra godišnje, a novac može da bude iskorišćen da se nadoknade smanjenja budžeta EU.

Tarife će u okviru budućeg sistema za odobravanje putovanja plaćati građani zemalja koje nisu u EU a nisu im potrebne vize za putovanja u Šengen, što bi se moglo odnositi i na građane Srbije.

Jedan izvor potvrdio je da je finansijska strana projekta glavna motivacija, jer će predstavljati novi izvor prihoda za EU. Budžet EU za 2014-20. je smanjen i bloku u sve izazovnijim vremenima nedostaju sredstva, a ETIAS bi, prema računicama Euraktiva, lako mogao da donese pola milijarde evra godišnje do 2020.

Američka ESTA trenutno košta 14 dolara po putniku. Prihod ESTA narastao je ѕа 177,8 miliona dolara u 2013. na 193,2 miliona u 2015. sa ukupno 13,8 miliona putnika u toj godini, pokazuju američki zvanični podaci. Sličan evropski sistem mogao bi da donese znatno više novca, s obzirom da je Evropa najveća svetska turistička destinacija. Prema podacima Svetske turističke organizacije, kontinent je u 2015. privukao 602 miliona turista od ukupno 1,2 milijarde u svetu.

Komisija procenjuje da je u 2014. u zemlje Šengena ušlo 30 miliona ljudi iz zemalja kojima se ne traže vize i da će taj broj do 2020. narasti na 39 miliona. Ako EU uvede ETIAS tarife od 13 evra, što je cena kao za američku ESTA, prikupiće više od 500 miliona evra za evropski budžet svake godine.

Međutim, jedan izvor je rekao za Euraktiv da bi suma mogla da bude daleko veća jer o tarifama još nije postignut dogovor i one će verovatno biti više. Sa cenom od 50 evra ETIAS bi do 2020. donosio više od dve milijarde evra godišnje. Taj predlog se, s obzirom na sadašnji budžet EU od 145 milijardi evra godišnje, čini dobrim.

  • West

    13.09.2016 11:10
    I ja
    I ja bih za reciprocno, ako je do neke pravde, ali te pare bi pokrala vlast, pa ako je tako, neka ulaze i dalje za dzabe.
  • @IQ0

    13.09.2016 07:56
    Plaćeniče, moraš da shvatiš da smo toliko dragoceno strateško mesto, da nećemo da uđemo u EU oni bi nas molili i trčali za nama.
    Isključivo partnerstvo sa Rusima i Kinezima. Tvoji se dave, gotovo je...
    Kod mene bi Rusi momentalno dobili baze. I to raketne.
  • Rusofil_IQ0

    12.09.2016 19:21
    @Eto na primer ja
    A za dva meseca kad ti se kasa izprazni da li bi:
    1. kao milosevic pustio inflaciju i evro nabio na 300+
    2. molio ruse da ti daju kredit po 50-100% gorim uslovima od MMF-a
    3. zaoecao rat sa nekim kako bi nasao izgovor za stanje koje si napravio
    4. otisao da places kod MMF ili Amera da si pogresio i nudis 100% saradnju da ti pomognu ma sta trazili
    5. ponudio zemlju arapima

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Miruju i dizel i benzin

Benzin i dizel će se u Srbiji od danas u 15 sati do 30. aprila, na pumpama prodavati po istim cenama.