Građani i naredne godine jure stambene i kredite za refinansiranje

Godina koja je na izmaku ostaće upamćena u bankarskom sektoru i po tome što su najpopularniji gotovinski krediti u domaćoj valuti pobedili one indeksirane u evro.
Pad kamata na ove zajmove na manje od deset odsto, te činjenica da plate primamo u dinarima i da tako ne treba da strepimo od naglih promena na kursnoj listi, učinila je pozajmice u domaćoj valuti i te kako popularnim. Bankari očekuju da će dinar naredne godine biti još popularniji kod klijenata i bankara. Banke će biti više zainteresovane za kreditiranje malog biznisa, a građanima će se nuditi zajmovi u paket aranžmanu. 
 
O tome šta bi nam  mogla doneti 2017. na bankarskom tržištu dr Branko Živanović sa Beogradske bankarske akademije kaže da treba pozdraviti pojavljivanje dinarskih kredita na bankarskom tržištu ove godine u većem obimu. 
 
"Međutim, kvalitetniji i krediti sa dužim rokom otplate su još uvek indeksirani i vezani za valutnu klauzulu. Mislim da tu ni u 2017. ne treba očekivati znatnije promene. Kamate su pale, ali ne treba zaboraviti da su izvori finansiranja pojeftinili na globalnom nivou. Ključne reperne stope u Evropi beleže negativne vrednosti, a to dramatično snižava cene komercijalnih bankarskih kredita. Kamate su blizu nule, kod nas su stope pale, ali smo od ove evropske priče daleko", objašnjava on za Dnevnik.
 
U Srbiji su najpopularniji gotovinski krediti, a Živanović očekuje da će tako biti i u 2017.
 
"To su idealni krediti za popunu ličnih i porodičnih budžeta i oni će dominirati i naredne godine. Mislim da će promeniti oblik i sve više će se javljati u paket aranžmanu kao namenski krediti za refinansiranje postojećih obaveza. Cena i rok će biti prikladni, a  klijentima će se nuditi, uz prepakivanja starih obaveza, i dodatak u svežem novcu", navodi Živanović.
 
On ne očekuje da će naredne godine doći do pada kamata na pozajmice po tekućem računu, kao ni na revolving kredite preko kartica. Ali zato očekuje da će biti više interesovanja klijenata za stambene pozajmice. Počeli su brzo da rastu, obezbeđenje je dobro jer je većina kredita osigurana, a to su i dobri plasmani za banke na duge staze. To je bankama izuzetno važno i kamate će i tu padati, ali ne treba očekivati ništa spektakularno. 
 
Vladimir Vukotić, prvi čovek Oportjuniti banke koja posebno podržava mali biznis, kaže da je ova godina za njih bila takođe u dinarskom znaku kod kredita.
 
"U Srbiji je između 23 i 27 odsto kredita u bankama u dinarima. Kod nas je to čak 43. Jako je to dobro jer većina naših klijenata ima i obaveze i prihode u dinarima i lakše im je da ne zavise od kursnih razlika. Očekujem da se pad kamata na kredite u domaćoj valuti nastavi i u narednoj godini. Konkurencija je visoka, a kvalitetnih klijenata je malo, posebno u korporativnom delu tržišta. Zato očekujem da će banke nuditi povoljnije uslove, pa i niže kamate, te da će sve više obraćati pažnju na mala i srednja preduzeća", kaže Vukotić.
 
S tim da će se banke više od velike, okretati maloj privredi pa i zaposlenima u tom sektoru slaže se i Svetozar Šijačić, član Izvršnog odbora Kredit Agrikol banke.
 
"Mislim da će banke tu tražiti nove klijente. Naredna godina biće otkrivanje malih biznisa. To omogućava da se poveća zaposlenost u tom segmentu, a to će bankama dovesti na prag nove klijente u sektoru stanovništva. Moglo bi doći i do pada kamata kod kartica. Što se tiče kamata, one će zavisiti od politike koju bude vodila Narodna banka Srbije. I stručnjaci iz centrale Erste banke smatraju da se referentna stopa od četiri odsto neće menjati u 2017", poručuje Šijačić.
 
Euribor ostaje nizak
 
Otkako su Federalne rezerve povećale referentnu stopu, sve češće se čuje da bi i Evropska centralna banka mogla to da učini te da sledi skok euribora. Za dužnike koji vraćaju kredite indeksirane u evrima, a sa varijabilnom stopom, to je noćna mora. Skok euribora bi značio automatski i veću ratu.
 
"Ništa ne ukazuje na to da će euribor da raste. U SAD je povećanje stope posledica toga da je tamošnja privreda izašla iz recesije. U Evropi to tek treba da se dogodi zato će oporavak njenih ključnih kamantih stopa sačekati", kaže Branko Živanović.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Miruju i dizel i benzin

Benzin i dizel će se u Srbiji od danas u 15 sati do 30. aprila, na pumpama prodavati po istim cenama.