Akcijama Telekoma se trguje na crno

Iako trgovanje akcijama "Telekoma Srbija" nije dozvoljeno, hartijama ovog najprofitabilnijeg domaćeg preduzeća trguje se u potaji, pod plaštom poklona.
Po pisanju "Novosti", trenutna cena jedne "poklonjene" akcije kreće se od 80 centi do jednog evra. Kada su u aprilu 2012. godine ove akcije emitovane i podeljene građanima i radnicima "Telekoma Srbija", utvrđeno je bilo da će početna cena za trgovanje na berzi iznositi 2,27 evra po hartiji.
 
Prema podacima Centralnog registra hartija od vrednosti, među najvećim akcionarima "Telekoma" su, osim države, građani koji poseduju više od 24.000 komada akcija ove kompanije. To je čak osam puta više od maksimalnog broja akcija koje su mogli da dobiju besplatnom podelom, i to pod uslovom da su u "Telekomu" ostvarili 35 godina radnog staža.
 
Kako kaže ekonomista Ljubomir Madžar, bitku sa tržištem je nemoguće dobiti. On navodi da takozvano "poklanjanje" niko ne može da kontroliše.
 
"Ja vama mogu, na primer, da poklonim knjigu, a vi meni zauzvrat da poklonite 1.500 dinara. Smatram da zaobilaženje tržišta u ovom slučaju nije dobro ni za akcionare ni za državu kao vlasnika, ni za "Telekom. Trgovina je dobrovoljna aktivnost i za prodavca i za kupca. Svaka trgovina poboljšava položaj onoga koji u njoj učestvuje, inače je ne bi ni bilo. Zabrana trgovine akcijama stoga pogoršava ekonomski položaj akcionara", objašnjava Madžar.
 
Madžar ističe da onemogućavanje berzanske trgovine podeljenim akcijama "Telekoma" nije dobra ni za samu kompaniju.
 
"Tržište je kao ogledalo, pokazuje vam kakvi ste i šta biste, eventualno, mogli da unapredite u svom poslovanju. I na kraju, zabrana trgovanja nije dobra ni za državu kao vlasnika, jer, nije dobro kada jedna velika i važna državna kompanija zatvara oči pred slikom koju bi dobila preko tržišta", navodi sagovornik ovog lista.
 
Da država još nije spremna da iznese akcije "Telekoma" na Beogradsku berzu, potvrdio je nedavno ministar finansija Dušan Vujović. On je na berzanskoj konferenciji krajem novembra prošle godine istakao da berza treba da stvori uslove koji bi sprečili veći pad cene akcije prilikom prve prodaje. Za to je neophodna i izmena propisa, koji bi, prema njegovim rečima, obezbedili ključne elemente berze: stabilnost, predvidljivost i rast.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je jedan od najvažnijih rezultata upravo završene Misije MMF postignuta saglasnost u vezi sa promenom metodologije obračuna cene gasa za privredu.