Keš odlazi u istoriju?

Keš odlazi u istoriju, jer će gotovog novca biti sve manje u upotrebi.
Keš odlazi u istoriju?
Foto: Pixabay
Zamenjuje ga elektronsko plaćanje bilo na kompjuteru, bilo putem mobilnih telefona. Navike potrošača ubrzano se menjaju i za nove generacije koje popularno zovu milenijumci to je nešto sasvim normalno.
 
U Srbiji se u tome daleko odmaklo, a s ovogodišnjim uvođenjem instant plaćanja, koje podrazumeva da neko nešto plati i da za nekoliko sekundi primalac dobije novac, u potpunosti ćemo uhvatiti korak sa najrazvijenijim zemljama. Na to nas, uostalom, obavezuju i propisi EU, piše Politika.
 
U Narodnoj banci (NBS) kažu da instant plaćanja predstavljaju trenutno najsavremeniji metod plaćanja u svetu. U doba ubrzane digitalizacije i brzog tehnološkog razvoja, korisnici i u oblasti plaćanja imaju očekivanja o postojanju mehanizama koji će im omogućiti isto iskustvo kao i plaćanje gotovim novcem, ali koje je prilagođeno elektronskom poslovanju i elektronskom načinu života. Digitalizacija u svim sferama društvenog života, velika rasprostranjenost i mogućnosti "pametnih" telefona, i sve veća zastupljenost elektronskih sadržaja i usluga, dovode do pojave novih očekivanja i novih zahteva kupaca i prodavaca. Navike korisnika se menjaju, kupci žele da u svakom trenutku mogu sa bilo kog mesta da kupe šta žele, a prodavci da roba bude plaćena u najkraćem mogućem roku.
 
"NBS želi da pruži stanovništvu i ekonomiji zemlje infrastrukturu za najsavremeniji metod plaćanja, koji trenutno postoji u svetu, a time i podstakne bržu promenu navika stanovništva i privrede u ovom segmentu. Zbog toga je sredinom prošle godine pokrenula projekat uspostavljanja platnog sistema za instant plaćanja, infrastrukture za bezgotovinska plaćanja, koja će korisnicima omogućiti trenutnu potvrdu o dostupnosti novčanih sredstava na strani platioca, trenutnu potvrdu o izvršenju transakcije i trenutnu dostupnost sredstava na strani primaoca plaćanja", kažu u NBS.
 
Planirano je da platni sistem započne sa radom krajem oktobra ove godine, kao i da sve banke učestvuju u ovom sistemu kako bi svi tekući računi korisnika platnih usluga bili dostupni za izvršavanje instant plaćanja.
 
Instant plaćanja predstavljaju plaćanja dostupna građanima i privredi 24 časa, odnosno 365 dana sa trenutnim ili skoro trenutnim izvršenjem transakcija i odobrenjem računa primaoca plaćanja, uz potvrdu platiocu u roku od nekoliko sekundi od iniciranja transakcije. Dakle, u bilo koje doba dana građani i privreda moći će korišćenjem svojih e-banking ili m-banking aplikacija da iniciraju instant plaćanje koje će biti izvršeno, tačnije, sredstva će biti preneta na račun primaoca u roku od nekoliko sekundi, i taj primalac će moći njima slobodno da raspolaže, da ih koristi za druga plaćanja.
 
Takođe, instant plaćanja moći će da se iniciraju i direktno na prodajnim mestima (fizičkim i internet prodajnim mestima) korišćenjem QR koda (skeniranjem tog koda) ili korišćenjem NFC beskontaktne tehnologije. Koji način plaćanja će biti omogućen korisnicima zavisi od banke čiji je korisnik klijent i tehničkih mogućnosti pametnog telefona koji poseduje. Pored elektronskih kanala, instant plaćanja moći će da se iniciraju i na šalterima u okviru ekspozitura banaka i drugih pružalaca platnih usluga.
 
Sve prednosti koje će doneti instant plaćanja trenutno ne poseduje nijedan platni instrument uključujući i platne kartice, jer je reč o najsavremenijem platnom rešenju u svetu. NBS će niskom tarifnom politikom, kada su u pitanju usluge sistema za instant plaćanja, dodatno stimulisati upotrebu ovog načina plaćanja i stvoriće uslove da banke ponude povoljne cene ovog servisa za krajnje korisnike. Instant plaćanja su za banke pokretač novih poslovnih mogućnosti (kroz dodatne proizvode koji će biti ponuđeni potrošačima, preduzećima i trgovcima), jačanje odnosa sa postojećim korisnicima i pridobijanje novih korisnika i njihovo zadržavanje.
 
Kada su u pitanju privredni subjekti, upotreba instant plaćanja omogućiće im plaćanje i prijem sredstava takođe 24 časa cele godine uz trenutan prenos sredstava, efikasniji tok novca i unapređenje procesa uparivanja plaćanja sa računima za prodatu robu ili pružene usluge, ubrzanje plaćanja na fizičkoj lokaciji na kojoj se obavlja plaćanje i dodatno smanjenje obavljanja plaćanja u gotovom novcu. Instant plaćanja donose prednost i za državne institucije zbog povećane efikasnosti plaćanja poreza i drugih državnih dažbina, isplati socijalnih davanja i drugih plaćanja u vezi sa državnim institucijama.
  • Dipl.oec

    13.05.2018 10:09
    @Mire
    A ovo sto ste vi napisali se zove finansijska nepismenost. Kao prvo ugovor se vodi po broju partije racuna u zavsnosti koji ste racun otvorili. Da ste finansijski pismeni znali biste da se racun sastoji sastoji od racuna banke (trocifren broj)-partija-kontrolni broj (dve cifre do kojeg se dolazi matematickom operacijom tako da ne mozete da pogresite racun ukoliko ste neku cifru pogresno uoisali).
    Naravno da imate vise racuna (partija) jer ste ih otvarali po osnovu razlicitog posla. Kako mislite da vam se racuna kamata na depozit ili kredit ako su vam ti novci zajedno na racunu sa platom koju ste primili? Na koji iznos obracunati kamatu? Koji iznos vam je raspoloziv za trosenje? E za to sluze razliciti racuni/partije.
    Sto se tice broja kartice ona ima svoj broj jer je ne izdaje banka vec visa ili mastercard (zato se i placa izdavanje kartice) za odredjebu banku koja se veze za odredjeni racun.
    A price o starim bankomatima, sporim procedurama i ostalo...mogu vam samo reci da ste izabrali losu banku da poslujete sa njom. Pretpostavljam da je u pitanju domaca banka koja je najjeftinija, sve isplate drzavnih, socijalnih i ostalih sredstava se vrsi preko nje, a imaju svega 3 filijale u NS.
  • Milenko

    13.05.2018 10:07
    pljacka
    Moj novac i ja sa njim raspolazem kako hocu, ovo je ogranicavanje ljudske slobode i nije po Ustavu. Radi se pod plastom kontrole finansijskih tokova ali nikako politicare da uhvati ta kontrola, vec globi siromasnog gradjanina. Ako me na to teraju odlazim tamo gde ce meni biti dobro a vama ostavljam polupismene bankarske i finansijske strucnjake pa se sa njima borite u nedogled.
  • Rade

    13.05.2018 09:59
    U svetu normalna stvar smanjuhe troskove i gubljenje dragocenog vremena.A kod nas ce biti zamenjen kes u dalekoj buducnosti kad nas neko natera to da uradimo a ovi isfrustirani sto sve komentarisu uz politiku neka prestanu da zive sa mamaom i tatom i zabave se trazenjem posla .

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Šta stoji iza "turbo uzleta" Pro Tenta?

Iako je Pro Tent na kraju 2022. godine imao više od 8.600 radnika, najveći broj njih samo je formalno zaposlen u ovom preduzeću, a suštinski radi u Elektroprivredi Srbije.

Srbija nasuprot svetskog trenda

Nema države koja se ne hvališe najboljim kompanijama, stoga se i prave liste najvećih, bilo prema ukupnom poslovnom prihodu, bilo prema profitabilnosti.

Koja država EU je najzaduženija?

Javni dug zemalja Evrozone je na kraju četvrtog tromesečja 2023. godine pao sa 89,9 odsto u prethodnom kvartalu na 88,6 odsto, objavio je Evrostat.