Najveći proizvođači čokolade sele se na Istok

Najveći proizvođači čokolade na svetu okreću se Istoku u nastojanju da podstaknu svoj rast, usled slabljenja interesa za slatkim proizvodima u SAD i Zapadnoj Evropi.
Najveći proizvođači čokolade sele se na Istok
Foto: Pixabay
Barry Callebaut AG preuzima ruski Inforum i ulazi na drugo najveće tržište čokolade u svetu, saopštila je švajcarska kompanija. 
 
Kupovina je znak vraćanja poverenja u rast rublje, nakon što je pala 12 odsto u odnosu na švajcarski franak tokom prošle godine. Odluka Barry Callebautу pokazuje da kompanije koje proizvode čokoladu prelaze na nova tržišta, dok američki i evropski potrošači povlače proizvode od šećera u potrazi za zdravim alternativama.
 
Prema drugom švajcarskom "čokoladnom" gigantu Lindt & Spruengli AG, Brazil, Južna Afrika, Japan, Kina i Rusija će imati ogroman potencijal u narednim godinama. Polovina od 30 do 40 prodavnica koje treba da se otvore ove godine biće na ovim novim tržištima.
  • O kakao sastavu

    09.10.2018 18:18
    Šta to beše čokolada
    U vezi kvaliteta svog proizvoda i sastava.....
    - Možeš lagati neke ljude, neko vreme.
    Ali ne možeš lagati sve ljude, stalno.
    Sve dođe na naplatu.
    Probah jednom, američku čokoladu sačinjenu u Filadelfiji, neko lila pakovanje sa zlatom.
    Užas neslućeni! Nikakve veze sa čokoladom nema.
    Ispljunuh i bacih.
  • kucna radinost

    09.10.2018 11:20
    Hmm...
    Postoje li kraft cokolade?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Šta stoji iza "turbo uzleta" Pro Tenta?

Iako je Pro Tent na kraju 2022. godine imao više od 8.600 radnika, najveći broj njih samo je formalno zaposlen u ovom preduzeću, a suštinski radi u Elektroprivredi Srbije.

Srbija nasuprot svetskog trenda

Nema države koja se ne hvališe najboljim kompanijama, stoga se i prave liste najvećih, bilo prema ukupnom poslovnom prihodu, bilo prema profitabilnosti.

Koja država EU je najzaduženija?

Javni dug zemalja Evrozone je na kraju četvrtog tromesečja 2023. godine pao sa 89,9 odsto u prethodnom kvartalu na 88,6 odsto, objavio je Evrostat.