Srbija nema ambasadore u više od 40 država

Srbija nema ambasadore u više od 40 diplomatsko-konzularnih predstavništava u svetu.
Srbija nema ambasadore u više od 40 država
Foto: Pixabay
Dugo se nije dogodilo da Srbija ima toliko upražnjenih mesta u ambasadama i konzulatima. Kako saznaje Blic, postoji i razlog za to. Odluka vrha vlasti je bila da se oko 30 ambasadora i konzula povuče pred izbore, a da se odmah nakon izbora i formiranja nove vlade imenuju novi. Sagovornik Blica kaže da postoji plan.
 
"Velikom broju ambasadora mandati su istekli, pa je odluka bila da se oni vrate u zemlju početkom ove godine, što je i učinjeno", navodi izvor iz vrha vlasti.
 
Srbija nema šefove diplomatsko-konzularnih predstavništava u 27 ambasada, jednoj međunarodnoj misiji, u 10 generalnih konzulata i tri kulturno-informativna centra. Između ostalog, ambasadore nemamo u Braziliji, Zagrebu, Kanberi, Kinšasi, Lusaki, Minsku, Nju Delhiju, Oslu, Pekingu, Pragu, Rabatu, Seulu, Skoplju, Tel Avivu, Tirani, Tokiju, Tripoliju... Takođe, generalne konzule nemamo u Banjaluci, Mostaru, Herceg Novom, Solunu, Minhenu, Štutgartu, Cirihu, Njujorku i Čikagu, kao i u stalnoj misiji pri Ujedinjenim nacijama u Njujorku.
 
"Postoji plan, kao i predlozi za pojedine ambasade, i to će biti veliki posao koji čeka predsednika Aleksandra Vučića i budućeg ministra spoljnih poslova Ivicu Dačića ili eventualno nekog ko će ga na tom mestu naslediti", navodi izvor Blica iz vrha vlasti.
 
Zanimljivo je i da ima osam ambasadora kojima je mandat istekao, a za koje nije pokrenut postupak opoziva. Reč je o ambasadorima u Lisabonu, Šangaju, Buenos Ajresu, Džakarti, Atini, Dohi, Bejrutu i Briselu.
 
I početkom godine aktuelni šef diplomatije Ivica Dačić u više navrata je govorio na ovu temu. On je rekao da su na poslednoj sednici Vlade u 2019. godini opozvani svi ambasadori i generalni konzuli kojima je istekao četvrogodišnji mandat.
 
"Sada više nemamo nikoga kome mandat traje duži od četiri godine", rekao je Dačić i dodao da to znači obavezu da se u narednom periodu imenuju novi ambasadori. Ministar je podsetio da niko nije smenjen već je toj grupi šefova diplomatsko-konzularnih predstavništava istekao mandat.
 
Marko Đurić, bivši direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, imenovan je na poslednjoj sednici Vlade Srbije za ambasadora u Vašingtonu. Čeka se agreman i da prođe priprema, pa bi Đurić mogao da stupi na dužnost za dva do tri meseca.  Nakon Marka Đurića, koji je imenovan za ambasadora u Vašingtonu, očekuju se i druga imenovanja.
  • 9

    16.10.2020 08:14
    Eto sreće
    pa bar trenutno nema ko da nas bruka u
    navedenim zemljama ali kadar nažalost stiže.
  • nazor

    15.10.2020 16:16
    ...važno je da ćemo imati "lutkicu" u SAD
  • rada

    15.10.2020 15:42
    Da, sada baš mislim o ambasadorima.
    Nemamo Skupštinu, Vladu, a ambasadori su najbitniji?
    Nema ni u zemlji niko da nas zastupa.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Miruju i dizel i benzin

Benzin i dizel će se u Srbiji od danas u 15 sati do 30. aprila, na pumpama prodavati po istim cenama.