Sledi li novi talas otpuštanja i koji su najugroženiji sektori

Narednog meseca ističe rok do kada firme koje su iskoristile pomoć države u borbi protiv posledica pandemije korona virusa ne smeju da otpuštaju radnike i sada se sve mnogi plaše scenarija koji je pred vratima.
Sledi li novi talas otpuštanja i koji su najugroženiji sektori
Foto: Pixabay
Da li u Srbiji od januara sledi talas velikog otpuštanja i koji su najugroženiji sektori?
 
Andreja Brkić, predsednik Izvršnog odbora Unije poslodavaca Srbije, kaže da se može očekivati da rizik od otpuštanja bude veći, zato što su istekle državne mere pomoći i zato što ova kriza traje već pola godine, što iscrpljuje kapacitete i rezerve u privredi.
 
No, kako smatra teško je dati ozbiljnu prognozu o tome da li će biti povećanog otpuštanja radnika, jer previše faktora koji utiču na poslovanje nisu pod našom kontrolom. Jedan od najvažnijih faktora je kolika će biti aktivnost virusa, te da li će biti ograničenje kretanja i okupljanja.
 
Zoran Stojiljković predsednik sindikata "Nezavisnost" i profesor Fakulteta političkih nauka, kaže za Blic da će se praksa subvencionisanja države verovatno nastaviti u budućnosti, što će biti jedan od glavnih razloga koji će sprečiti otpuštanje radnika.
 
"Teško je sada bilo šta pouzdano reći, imate nekoliko stvari. Jedna je praksa vlada da u kriznim situacijama, poput ove, nađu vrstu kompromisa da zaštite poslove i radna mesta, napuštaju neoliberalne mehanizme i jačaju socijalnu zaštitu. Intervencija države kroz javne finansije. Sa druge strane nijedna vlast ne želi da dođe do toga da gubi podršku građana u ovakvim situacijama. Stradali su sektori ličnih usluga, ono što je vezano za putovanja, za neke suvišne troškove toga su se ljudi prvo odrekli. Tu bi moglo doći do otpuštanja ili prevođenja na neformalni status, ali mnogo manje nego što bi to na prvi pogled u klasičnom neoliberalnom sistemu bilo", rekao je Stojiljković.
 
Kada se saberu svi radni sati koji su u drugom tromesečju izgubljeni, to je jednako gubitku 510.000 radnih mesta sa 40-časovnim radnim vremenom, pokazuje istraživanje Međunarodne organizacije rada.
 
"To se postizalo plaćenim odmorima, radom na daljinu, održavanjem prohoda kroz smanjivanje efektivnog radnog vremena, kroz minimalne prihode, garantovana socijalna davanja i pomoć u isplaćivanju zarada. Ta praksa će se nastaviti i dalje. U ekonomiji je matematika, jasna kad ne možete da povećate prihode, morate da racionalizujete troškove", zaključuje Stojiljković.
 
U Eurostatovom izveštaju najveći rizik od privremenog otpuštanja u Evropi utvrđen je u ugostiteljskom sektoru i sektoru prehrane. U međuvremenu, rizik od gubitka posla bio je najveći za privremene radnike, mlade zaposlene (u rasponu od 16 do 24 godine) i u oblasti niskokvalifikovanih zanimanja.
  • UAE

    21.11.2020 09:56
    Avion
    Mi iz avijacije smo pukli još u martu. Puno pilota i stjuardesa je otpušteno, kao i menadžera, inženjera, dispečera itd. Većina nas je radila u inostranstvu. Kad je krenuo haos sa koronom, vratili smo se kući i nemamo pojma šta ćemo sa svojim životima ovde. Pošto nikome ne trebamo. Kako stvari stoje, ne gine nam fabrika i motanje kablova.
  • Krsta

    20.11.2020 22:58
    @NS
    Ja sam cuo i za Kontinental krecu otpustanja, da li IT sektor ili ovaj ne IT videcemo...
  • Vlada

    20.11.2020 14:23
    @V

    Kao i gomila sličnih "samostalnih gazdi", u početku pišeš pametne i razumne stvari pa onda počneš da istresaš neke svoje sumanute teorije u koje veruješ jer nemaš kolegu ili nadređenog da ti kaže da lupetaš, nego samo zaposlene klimoglavce. Državne penzije nisu karakteristične samo za komunizam nego i za normalne zemlje, a pare koje je Sloba pokrao nemaju veze s ljudima koji poslednjih 20 godina uplaćuju doprinose i normalno očekuju penzije. Jeste, ovo nije normalna država, pa ako nema da plati penzije, nek rasproda imovinu - a ti uplaćuj sebi privatno pored toga, to isto radim i ja, ali nemoj da pričaš svašta o stvarima u koje se ne razumeš.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je jedan od najvažnijih rezultata upravo završene Misije MMF postignuta saglasnost u vezi sa promenom metodologije obračuna cene gasa za privredu.