Fiskalni savet Srbije: Pomoći samo preduzećima i građanima koji su najviše pogođeni krizom

Fiskalni savet Srbije je danas ocenio da bi "odgovoran paket antikriznih mera" u 2021. morao da bude usmeren samo ka preduzećima i stanovištvu koja su najviše pogođena krizom izazavnom pandemijom korona virusa.
 Fiskalni savet Srbije: Pomoći samo preduzećima i građanima koji su najviše pogođeni krizom
Foto: 021.rs
"Budžet Srbije u 2021. je u deficitu i bez novog paketa antikriznih mera koji se sada najavljuje", navodi se u saopštenju.
 
Fiskalni savet je ukazao da se zato nova isplata državne pomoći privredi i stanovništvu, koja nije predviđena važećim budžetom, može finansirati samo dodatnim povećanjem fiskalnog deficita i novim zaduživanjem države u 2021. godini, preko iznosa od oko 1,5 milijardi evra, koliko je već planirano budžetom.
 
To znači da će, kako se ocenjuje, učešće javnog duga u bruto domaćem proizvodu (BDP) tokom 2021. nastaviti da raste na preko 60 odsto, umesto da se zakoči, a taj novi dug poreski obveznici vraćaće s kamatom.
 
Fiskalni savet je upozorio da čak i da Srbija nema veliki javni dug, nije ekonomski opravdano da se svi građani Srbije zadužuju da bi se novac davao preduzećima koja tokom zdravstvene krize nemaju probleme u poslovanju ili da bi se davao građanima s visokim prihodima.
 
Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je realizaciju paketa ekonomskih mera vrednog 2,5 milijardi evra, među kojima su novčana davanja za sve punoletne građane i minimalne zarade za privredu. On je na Radio-televiziji Srbije kazao da će svi građani moći da se prijave za 30 evra u maju, za isto toliko u novembru, a penzioneri će pored tih 60 evra dobiti još 50.
  • @Mile

    02.02.2021 21:58
    Pa nezaposleni nisu najvise pogodjeni krizom. Oni uopste nisu pogodjeni krizom, sta se njima promenilo u zivotu? Nisu radili, ni sad ne rade, nisu imali primanja, ni sad nemaju, nisu putovali, ni to nije novo, zadruga se i dalje nesmetano emituje... Nezaposleni ni ne znaju da je neka kriza.
  • Gari

    02.02.2021 21:11
    eeeee
    Da nisu to kojim slučajem estradni umetnici pa još sa državnom penzijom.......ako može bili bi zahvalni fali im za neki Porše ,Audi Q7,BMW ,dakle svaka čast ovako se propada i ide u državni bankrot,samo me nemojte pitati odakle pare!!!!???
  • Nebojša B

    02.02.2021 21:03
    Van pameti
    Javno sam se odrekao pomoci za preduzece, a tada sam rekao a ponavljam i sada da je davanje para svakome i svakoj firmi potpuno idiotska i kabadahijska odluka koja zaduzujr i unistava drzavu.
    Drzava prvo kora da spreci a to se vrlo lako radi ALI NE ZELE, rad na crno, trgovinu na crno kao i da svi placaju porez na imovinu kako bi porez umesto 0,4% bio 0,2%.
    Daleko je pamtnije bilo da se otvori 40 ili 50 fabrika u Srbiji koje bi radile supstituciju uvoza domacom proizvodnjom, pomretanje prehrambeno preradjivackih kapaciteta, povecanje stocnog fonda i zamislite da u prazna sela vrate ljude i svakoj porodici daju 100 ovaca ili 10 krava i slicno.
    Kod hotela trebalo je pomoci samo gradske hotele, kod restorana spram prometa i rezultata jer imamo one koji nisu osetili krizu pa cakradili i rekordno.
    Kod gradjana treba pomoci samo sirotinji i porodicama sa malim primanjima, a ne svima.
    O zaduzivanju drzave se ne prica bise u apsolutnim iznosima tj u milijardama evra, nego iskljucivo u procentima u odnosu na BDP sto je bezobrazno i to je skrivalica klasicna.
    Poskuoljuju struju bez razloga jer oni i ne znaju proizvodnu cenu struje i to pricaju napamet.
    Od planiranog iznosa najvise trecina treba da se potrosi na sirotinju a za ostale pare da se pokrene proizvodnja ili napravi fond i da se onda izadje sa programima i garancijama za upravljanje tim fondom i da se onda od profita koja bi napravila nova preduzeca iz tog fonda finasira sirotinja, bolesni, talentovana deca, nemocni,...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je jedan od najvažnijih rezultata upravo završene Misije MMF postignuta saglasnost u vezi sa promenom metodologije obračuna cene gasa za privredu.