Panika u SAD zbog svetske nestašice mikročipova

Globalna nestašica mikročipova usporava oporavak svetskih ekonomija od pandemije kovid19 jer utiče na sve oblasti proizvodnje, od automobila i smartfona do televizora i igračkih konzola, piše američki magazin Forbs.
Panika u SAD zbog svetske nestašice mikročipova
Foto: Pixabay
Prošle godine je najveći svetski kupac čipova, kompanija Epl, morala da odloži premijeru svog novog smartfona "Ajfon 12" za dva meseca usled nestašice koja i dalje traje.
 
Kako prenosi Forbs, ovo je samo jedan od pokazatelja kakve posledice može da ima oslanjanje na nepouzdane i ranjive inostrane proizvodne lance umesto da Amerika sama proizvodi robu neophodnu za funkcionisanje svoje ekonomije.
 
Dodaje se da su mikročipovi dobar primer za to ne samo jer ceo digitalni svet zavisi od njih, već i zato što američke kompanije danas uglavnom samo dizajniraju čipove, a strane firme poput tajvanskog TSMC-a i južnokorejskog Samsunga unajmljuju se da ih i proizvedu.
 
Industrija mikročipova teška je oko 433 milijarde dolara, tako da je potražnja velika i kada je sve u redu. Međutim, tokom pandemije mnogi ljudi su se zatvorili u kuće i okrenuli elektronskim napravama za zabavu više nego inače.
 
S druge strane, kada je zatvaranje prošlo porasla je i potražnja za svom ostalom robom koja takođe koristi mikročipove, poput automobila. Neki za nestašicu krive i požar u jednoj od najvećih japanskih fabrika čipova, kao i zabranu uvoza čipova u Kinu koju je bivši američki predsednik Donald Tramp uveo, a što je za posledicu imalo da Kina počne da pravi svoje zalihe, piše Forbs.
 
Ipak, navodi Forbs, sve to ne menja činjenicu da je glavni problem Amerike to što ne proizvodi sama čipove koji su joj potrebni. Naime, samo 12 odsto globalne proizvodnje čipova otpada na Ameriku, što znači da ova zemlja od stranih firmi kupuje čak 88 odsto potrebnih čipova za svoju automobilsku ili odbrambenu industriju.
 
Administracija predsednika Džozefa Bajdena smatra da je ovo pitanje nacionalne i ekonomske sigurnosti i počela je da radi na tome da premosti nestašicu, pa je nedavno u Beloj kući održan sastanak sa direktorima Gugla, Intela, Hjulit Pakarda, Dela, Forda i Dženeral Motorsa da bi se razgovaralo o ovom problemu.
 
Bajden je saopštio da želi da se uloži 37 milijardi dolara u razvoj domaće proizvodnje čipova, što bi za posledicu moglo da ima da se uskoro trećina čipova potrebnih Americi i proizvodi u njoj. Ipak, to je i dalje manje nego 1990. kada je Amerika proizvodila čak 37 odsto čipova na svetskom tržištu.
 
Intel je najavio da će početi sa izgradnjom dve nove fabrike za čipove u Americi, dok će TSMC i Samsung izgraditi po jednu, takođe u Americi. Problem je što je ovo skupo i traži puno vremena jer se procenjuje da je za izgradnju samo jedne fabrike čipova potrebno oko pet godina i 20 milijardi dolara, piše američki magazin.
 
Amerika ima sličan problem i na mnogim drugim poljima poput proizvodnje lekova, zaštitne opreme ili solarnih ploča, kao i litijumskih baterija za električna vozila i oružane sisteme, dodaje Forbs.
 
Naime, Kina je glavni proizvođač većine ovih stvari jer drži 70 odsto svetskih zaliha litijuma, 61 odsto katoda i 83 odsto anoda koje se koriste u litijumskim baterijama. S druge strane, Amerika kopa litijum samo na jednom mestu na svojoj teritoriji, a litijumske baterije sve više postaju strateški važne koliko i mikročipovi, zaključuje Forbs.
  • Jeste pa šta

    06.05.2021 16:19
    @Marko
    Znači da su loše odreagovale odnosno da su nesposobne da se adaptiraju i izbore sa izazovima liberalno kapitalističkog tržišta na kom učestvuju. Na kraju krajeva to i nisu fabrike, to su samo filijale za autsorsing stranih kompanija. U svakom slučaju u ozbiljnom biznisu nema mesta panici.
  • Marko

    06.05.2021 10:29
    Milane
    mnoge fabrike u Srbiji stoje zbog ovoga vec mesecima.
  • Milan

    06.05.2021 08:00
    A kod nas ?
    Raduje me da kod nas nema panike zbog toga !

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Miruju i dizel i benzin

Benzin i dizel će se u Srbiji od danas u 15 sati do 30. aprila, na pumpama prodavati po istim cenama.