Privrednici: Država šalje poruku - radite na crno, isplativije je

Preduzetnici i privrednici sa domaćim kapitalom koji su uredno registrovani, rade legalno i pune budžet potpuno su degradirani iako su oni ti koji su stub i potencijal ekonomskog razvoja.
Privrednici: Država šalje poruku - radite na crno, isplativije je
Foto: Pixabay
Dok država podmićuje strane investitore novcem svih građana za domaće privrednike, uslovi poslovanja su poražavajući, ističe Udruženje zaštitnik privrednika i preduzetnika, a prenosi Nova.rs.
 
Udruženje navodi da država ne nastoji da reši problem crnog tržišta.
 
"Svedoci smo dvostrukih aršina jer se država prema domaćim privrednicima ponaša represivno, dok su ustupci i efikasna administrativna usluga namenjeni isključivo stranim investitorima. Dodatna otežavajuća okolnost je ogromno crno tržište koje neefikasan državni aparat ni na koji način ne suzbija", navodi se.
 
"Kao registrovan privrednik izloženi ste visokim kaznama za prekršaje koji su često diskutabilni. Takav jedan prekršajni nalog od npr. 300.000 dinara, kakvi se ovih dana intenzivno pišu registrovanim privrednicima, može lako da uništi jedan legalan privredni subjekat gaseći i radna mesta. Sa druge strane, neregistrovani subjekti koji neometano trguju 'na crno' i ne pune budžet platiće mandatnu kaznu od 5.000 dinara tako da je takav vid poslovanja veoma isplativ", ističu iz Udruženja.
 
Udruženje zaštitnik privrednika i preduzetnika jasno poručuje da je na osnovu odluka države ideja jasna: Radite na crno.
 
"Setom zakona donešenih na brzinu kojima će se dodatno opteretiti poslovanje legalno registrovanih privrednih subjekata i koji opet predviđaju drakonske kazne za svaki prekršaj (Zakon o fiskalizaciji, Zakon o elektronskim fakturama, Zakon o arhivskoj građi) država nam na svoju štetu šalje jasnu poruku  - radite na crno, isplativije je", zaključuju iz Udruženje.
  • Куп је битан

    14.05.2021 17:25
    Србија је таоц корумпираних политичара, запослених у јавном сектору и пензионера. Ниједна од ове три интересне групе нема никакав интерес да се у Србији развија предузетништво.
  • Malo istine

    13.05.2021 19:14
    A sta su to doneli ti strani investitori? Od drzave objekat, od drzave "subvencije", od drzave besplatna radna snaga... Sta su oni investirali?
  • Dejan

    13.05.2021 11:24
    Pa
    Vodjenje politike i uredjivanje zakona nema veze sa zivotom

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija