Račune će morati da izdaju i kladionice, frizeri, kozmetičari, lekari: Taksisti i advokati izuzeti

U petak, 15. oktobra, počinje prijava obveznika fiskalizacije za finansijsku podršku koja će trajati do 31. januara.
Račune će morati da izdaju i kladionice, frizeri, kozmetičari, lekari: Taksisti i advokati izuzeti
Foto: 021.rs
Jedini uslov je uredno podneta prijava, a Vlada Srbije je obezbedila 6 milijardi dinara za potrebnu opremu kojom će se računi u trenutku izdavanja očitavati i u Poreskoj upravi, prenosi Blic.
 
Novousvojeni zakon propisuje obavezno izdavanje računa skoro svih privrednika, od banaka, osiguravajućih društava, kladionica do muzeja, galerija, majstora, zanata, pa čak i prodavaca na pijaci.
 
Za izdavanje novih fiskalnih računa je potreban bezbednosni element, a uslov za njegovo dobijanje je da građani prijave prodajne objekte u kojima posluju na portalu Poreske uprave.
 
Kako objašnjavaju iz Poreske uprave, pojam prodajnog objekta je širi nego što se čini.
 
"To su objekti koji imaju svoju adresu, ali i pokretni poslovni prostori npr. kombi za prevoz, veb-trgovina, portal na kom se odvija veb-trgovina, pa i automati za prodaju kafe, grickalica i slično", izjavio je Saša Dulić iz Poreske uprave.
 
Po novim pravilima, fiskalni uređaj može da bude ne samo kasa, već i tablet i telefon.
 
"Sto evra u dinarskoj protivvrednosti za svako prodajno mesto i dodatnih sto evra za svaki fiskalni uređaj. Na osnovu analiza cena na tržištu, onoga što je bilo u Hrvatskoj i Crnoj Gori, razgovora sa proizvođačima kasa, to je iznos koji treba u potpunosti da pokrije troškove privrede", rekao je ministar Siniša Mali.
 
Pod nadzorom Poreske uprave biće maltene svi privrednici. Izuzeto će biti samo nekoliko profesija.
 
Na listi će biti svi trgovci, banke, osiguravajuća društva, kladionice i kockarnice, frizeri, kozmetičari, noćni klubovi i splavovi, trgovci nekretninama, građevinske firme i izvođači, kao i privatni lekari i različite agencije...
 
Od predstojeće obaveze neće biti izuzeti ni muzeji ili galerije, svi koji se bave sportskim, zabavnim i rekreativnim delatnostima, ali i prodavci na pijacama. Na spisku će biti i majstori i stari zanati, piše Blic. Jedino će iz novog sistema fiskalizacije biti izuzeti taksisti, advokati, prodavci koji prodaju svoju robu na pijacama i onlajn prodavci.
 
Kako su naveli iz Ministarstva finansija, izuzeća su opravdana jer bi u tim slučajevima izdavanje fiskalnih računa otežalo poslovanje.
  • Advokatski pripravni

    17.10.2021 21:37
    Fiskalni račun obavezno
    Zašto se advokatima ne uvodi obaveza izdavanja fiskalnog računa???
    Vrlo jednostavno, zato što to ne odgovara VELIKIM advokatskim kancelarijama...
    Kada bi se uvelo izdavanje fiskalnog računa advokatima, onda bi se jasno videlo:
    1. Koliki promet imaju pojedine kancelarije, te bi i njihov izdatak na ime poreza bio znatno veći...
    2. Uvođenjem fiskalnih računa jasno bi se videlo koliko advokata posluje sa pojedinim klijentima po damping cenama,
    3. lako bi se uočilo da advokati podmićuju pojedine direktore banaka kako bi došli do posla,
    Malim advokatima odgovara uvođenje fiskalnih računa u advokaturi, kao i početnicima u advokaturi, jer bi se tako stalo na put bahaćenju VELIKIH ADVOKATSKIH KANCELARIJA
  • Ući ću u SNS

    16.10.2021 15:45
    Štrajk je odgovor
    Ako je kombi za prevoz dužan da izda fiskalni račun, zašto ne i taksisti? Pa potpuno je ista delatnost i iste tehničke mogućnosti.
    Advokati neće biti fiskalizovani, zbog advokatske tajne i poverljivosti. A lekari hoće. Da li je veća tajna što idete kod lekara ili kod advokata?
    Odgovor je da se iz fiskalizacije izuzimaju oni koji su organizovani i to su pokazali i na delu štrajkovima.
    Fiskalizuju starice na pijace a godinama "ne uspevaju" da racionalizuju javna preduzeca gde prima platu partijska vojska koja i ne dolazi na posao, ili dođe pa se dosađuje.
  • Ns

    15.10.2021 13:27
    Kako ce automat za kafu da izbaci fiskalni racun?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Miruju i dizel i benzin

Benzin i dizel će se u Srbiji od danas u 15 sati do 30. aprila, na pumpama prodavati po istim cenama.