Dug siromašnih zemalja porastao na 860 milijardi dolara

Teret duga u zemljama sveta s niskim prihodima porastao je za 12 odsto na rekordnih 860 milijardi dolara 2020.
Dug siromašnih zemalja porastao na 860 milijardi dolara
Foto: Pixabay
Razlog je, prema izveštaju Svetske banke (SB), to što su vlade na krizu kovid-19 odgovorile ogromnim fiskalnim, monetarnim i finansijskim paketima stimulacija.
 
Predsednik ove međunarodne finansijske institucije Dejvid Malpas naveo je da izveštaj ukazuje na dramatičan porast dužničke ranjivosti s kojom se suočavaju zemlje s niskim i srednjim prihodom i pozvao na hitne korake kako bi im se pomoglo da dug svedu na održivije nivoe.
 
"Potreban nam je sveobuhvatan pristup problemu duga, uključujući smanjenje duga, brže restrukturiranje i poboljšanje transparentnosti", napisao je Malpas u uvodnom delu izveštaja.
 
Istakao je da su "održivi nivoi duga vitalni za ekonomski oporavak i smanjenje siromaštva".
 
U dokumentu se navodi da je stanje spoljnog duga zemalja s niskim i srednjim prihodom ukupno poraslo za 5,3 procenta u 2020. godini, na 8,7 biliona dolara, pogađajući zemlje u svim regionima.
 
Malpas je poručio da su hitno potrebni napori za restrukturiranje duga imajući u vidu da krajem ove godine ističe Inicijativa Grupe 20 velikih ekonomija sveta o moratorijumu na otplatu dugova, kojom je bilo omogućeno privremeno odlaganje izmirivanja dužničkih obaveza.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija