Građani se na ime stambenih kredita zadužuju oko 200 miliona dinara dnevno

Građani Srbije su se za na ime stambenih kredita tokom godine zadužili kod banaka za više od 74 milijarde dinara ili svaki dan u proseku oko 200 miliona dinara.
Građani se na ime stambenih kredita zadužuju oko 200 miliona dinara dnevno
Foto: Pixabay
To u ukupnom nivou pozajmica čini više od 40 odsto, pišu današnje "Večernje novosti".
U Udruženju banaka Srbije (UBS) i Narodnoj banci Srbije (NBS) takav trend objašnjavaju sve većim brojem izgrađenih stanova, smanjenjem učešća za kupovinu nepokretnosti, kao i dvostruko manjim kamatama nego pre jedne decenije.
Krajem septembra preostali dug po stambenim kreditima bio je oko 532 milijarde dinara, što je za 16,2 odsto više u odnosu na isti period prošle godine, navode "Novosti".
 
Prema podacima UBS, ukupan broj stambenih kredita premašio je 140.000.
 
Rast beleži i tržište nekrenina pa je, prema podacima banaka, u trećem kvartalu bio veći od 27 odsto nego godinu dana ranije.
  • tarabic

    07.12.2021 11:09
    uskoro stanovi na AKCIJI
    Dve godine smo sa kreditima prosli ODLICNO, kamate su isle dole, dinar stabilan, sto je odgovaralo zaduzenima, ALI stambeni krediti se obicno uzimaju na 20-30 g. i sada sledi PAKAO. Vlas, gradjevinska MAFIJA i bankarski lobi to nikad nece reci narodu.
  • misko

    07.12.2021 10:37
    treba reci istinu narodu
    Gradjani moraju biti obavesteni sta ce se uskoro dogoditi, nemojte ih drzati u zabludi. Kamate na stambene kredite ici ce uskoro gore a povecanje kamata za 1,5% na kredit od 530 e. povecava ratu za 100 e. Ako sada kamate minimalne a pre par godina bile su i 6-7% moze se ocekivati da ce banke zeleti da nadoknade ono sto su izgubile u protekloj i ovoj godini i povecace kamatu oko 4,5% sto bi ratu podiglo za 300 e. Tu nije kraj najgore dolazi kada NBS prestane da brani i stiti dinar koji je OJACAO??? u ondosu na euro sa 123 /2016 g/ na 117,6 danas. Njegova realna vrednost je danas oko 176 za 1 e. ako je prosecna plata 66.500 ; 176= 377 e. izvrsioci TRLJAJU RUKE.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Srpska ekonomija raste uprkos izazovima

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas na prolećnom zasedanju Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Grupacije Svetske banke da srpska ekonomija raste, uprkos izazovima.

Smanjene devizne rezerve NBS

Narodna banka Srbije (NBS) objavila je danas da su bruto devizne rezerve na kraju marta ove godine bile 24,9 milijardi evra, što je u odnosu na kraj prethodnog meseca smanjenje za 89,3 miliona evra.