Rat u Ukrajini i sankcije Rusiji: Srpski privrednici strahuju za svoje poslovanje

Rat između Ukrajine i Rusije i sankcije Rusiji izazvale su nezvesnost kod srpskih kompanija koje plasiraju svoje proizvode u ove dve zemlje.

Jedna od najvećih domaćih industrijskih kompanija "Metalac" već desetak dana "stoji i čeka" kada se radi o poslovima sa Rusijom i Ukrajinom, piše Danas.

Dragoljub Vukadinović, predsednik Metalac grupe kaže za Danas da je za sada obustavljena isporuka robe kupcima u Rusiji, s obzirom na to da već imaju određene količine tamo na lageru.

"Sačekaćemo da vidimo šta će biti. Rublja je devalvirala za pedesetak odsto, a mi ne možemo toliko da povećamo cene. Sačekaćemo mesec dana da vidimo šta će biti, a i ne želimo da uznemiravamo tamošnje kupce", napominje Vukadinović.

Problem nastaje ne samo za izvoznike, već i za proizvođače kojima su potrebne sirovine, kao što je na primer aluminijum čiji je Rusija jedan od najvećih proizvođača u svetu. Radoslav Veselinović, vlasnik Galeb grupe kaže za Danas da upravo ima isporuke za Ukrajinu, a i očekuje plaćanja iz obe zemlje.
 
"Biće problematično u narednim mesecima", navodi.
 
Zoran Drakulić, predsednik kluba Privrednik i vlasnik Point grupe, ukazuje da je neizvesna situacija i za one koji očekuju plaćanja iz Rusije s obzirom na isključivanje ruskih banaka iz sistema plaćanja.
 
"Kompanije koje imaju razmenu sa Rusijom osetiće posledice. Verovatno će morati da obustave izvoz u Rusiju. Kod uvoza sirovina najvažniji su gas i nafta i to će zavisiti od dogovora između država, ali biće problem uvesti ostale sirovine", kaže Drakulić za Danas. 
 
Dragoljub Rajić iz Mreže za poslovnu podršku kaže za Danas da članovi ovog udruženja strahuju zbog problema sa transportom robe do Rusije, dok je trgovina sa Ukrajinom uglavnom obustavljena zbog ratnih dejstava.
 
"Vlasnici i menadžeri preduzeća koji izvoze u Rusiju, Belorusiju i Ukrajinu su zabrinuti, a neki od njih imaju ljude i kamione zaglavljene u Ukrajini i pokušavaju da ih izvuku odande. Kako stvari stoje, kopnenim putevima neće se moći dopremati roba do Rusije. Preko Ukrajine ne može, a i Poljska je blokirala granicu osim za humanitarne isporuke. Još može da se pređe preko baltičkih zemalja i iako je zaobilazno i skupo neka roba to može da izdrži. Međutim, ljudi strahuju da bi i te zemlje mogle uskoro da zatvore granicu prema Rusiji", objašnjava Rajić.
 
Robni izvoz Srbije u Rusiju iznosi oko 800 miliona dolara i čini svega četiri odsto ukupnog srpskog izvoza. Izvoz u Ukrajinu iznosi tek oko 200 miliona. Međutim, ono što može ozbiljno da pogodi domaću privredu su eventualnim problemi u snabdevanju naftom.
  • Zare

    03.03.2022 12:02
    @neutralan
    Da ne bih ja ponavljao, procitaj pazljivo sta je Ivan iz Hrvatske napisao. Mozda ti sine u glavi.
  • Милутин

    02.03.2022 23:11
    Лажни људи
    Није ми јасан наш човек.Србује,гледа у Русију,живот би дао за Косово и Метохију.Али….Сви беже у Аустрију,Немачку и “зликовачку Америку”.Не воле Хрватску,кажу злочинци су,а сви повадише Хрватске пасоше и потписаше се латиницом.Свима КиМ пуна уста а нико неће да служи војску.Сви возе Audi,Golf…где је Лада?Сви причају о супериројној Русији и Кини а у Бечу све се завршава на Српском језику.Људи маните се заблуда о истоку.Место нам је у ЕУ и НАТО.Преломите,мислите како и живите.Уведимо санкције Русији,осудимо агресију,помозимо одбрану суверене земље,признајмо КиМ и ослободимо се терета,будимо то што јесмо…
  • Ubogi srpski seljak

    02.03.2022 17:51
    @Ivan iz Hrvatske
    Naravno da smo svesni da cemo platiti visoku cenu svega ovoga(ni krivi ni dužni).
    Samo ne budi u iluziji da ce te vi "proci neogrebani" kroz sve ovo.
    Od ovoga samo Ameri profitiraju!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Šta stoji iza "turbo uzleta" Pro Tenta?

Iako je Pro Tent na kraju 2022. godine imao više od 8.600 radnika, najveći broj njih samo je formalno zaposlen u ovom preduzeću, a suštinski radi u Elektroprivredi Srbije.

Srbija nasuprot svetskog trenda

Nema države koja se ne hvališe najboljim kompanijama, stoga se i prave liste najvećih, bilo prema ukupnom poslovnom prihodu, bilo prema profitabilnosti.

Koja država EU je najzaduženija?

Javni dug zemalja Evrozone je na kraju četvrtog tromesečja 2023. godine pao sa 89,9 odsto u prethodnom kvartalu na 88,6 odsto, objavio je Evrostat.