Penzioneri PKB-a dobili 2,5 miliona evra iz budžeta, pitanje po kom osnovu

Ni Vlada, ni ministarstva ne znaju da objasne po kom pravnom osnovu je 2.212 penzionera, bivših radnika PKB, od kraja prošle godine do danas iz Fonda solidarnosti primilo pomoć od 2,5 miliona evra.
Penzioneri PKB-a dobili 2,5 miliona evra iz budžeta, pitanje po kom osnovu
Foto: Pixabay

Vlada Srbije je po tom pitanju od oktobra prošle godine do aprila ove godine donela čak pet zaključaka, ali se ni u jednom ne pominje koji je član kog zakona bio osnova za odluku, piše Danas i dodaje da odavno nije bilo primera da jedna odluka Vlade iz pet delova izazove veću konfuziju na terenu i pokrete sijaset pitanja bez odgovora.

Godine 2015. je kroz nekoliko zaključaka Vlade PKB iz društvenog prešao u državno preduzeće, ali je u tim transakcijama zaboravljeno da se iz društvenog kapitala izdvoji deo besplatnih akcija koji je po Zakonu o privatizaciji trebalo da pripadne radnicima i penzionerima te korporacije. To nije ispravljeno ni 2018. godine kada je najveći deo PKB-a prodat arapskoj firmi Al Dahra.

Penzioneri, ali i zaposleni u PKB osnovali su tada udruženje koje je pokušalo kroz sudski proces da povrati svoje pravo, a prema ceni koja je postignuta u prodaji Korporacije utvrdili su da njihov "paket" vredi oko 12 miliona evra. Istovremeno, kako se sudski proces odužio, započeli su proteste ispred Privrednog suda, Predsedništva, blokirali su u nekoliko navrata centar Beograda ili magistralnu saobraćajnicu.
 
To je doprinelo da ih na kraju, kada je protest već zašao u period pandemije, primi predsednik Srbije Aleksandar Vučić, objasni da rešenje ne postoji i da im može obezbediti samo pomoć umesto akcija. 
 
U međuvremenu, sudski postupak je udruženje izgubilo na svim nivoima, uključujući reviziju pred Vrhovnim kasacionim sudom.
 
Iako nije zakonski osnov, obećanje predsednika Vlada je pretočila u već pomenute zaključke ne definišući pritom da li je reč o stvarnoj pomoći ili naknadi za akcije. Ako je reč o nadoknadi zbog izgubljenog prava na akcije, zašto je pomoć namenjena samo penzionerima-članovima udruženja, a ne svim penzionerima PKB-a, kao i ostalim radnicima Korporacije koji su još u radnom odnosu? 
 
Ukoliko je reč o pomoći, zbog čega je od onih koji se javljaju na naplatu traženo da kod notara overe izjavu kako se odriču svojih akcija, zašto su morali da iz PIO fonda dobiju potvrdu o radnom stažu u PKB-u i opet, da li će oni koji nisu aplicirali za novac moći da dobiju svoje udele?
 
Iz Fonda solidarnosti, koji je "pod kapom" Ministarstva za rad, odgovorili su za Danas da je novac isplaćen prema zaključcima Vlade, što je po njihovom tumačenju - pravni osnov. Prećutali su činjenicu da je Ministarstvo za rad predložilo Vladi takve zaključke, pa je moralo da priloži pravni osnov za njihovo usvajanje.
 
Nema objašnjenja ni zašto i ostali radnici PKB-a koji još nisu penzioneri nisu imali pravo na tu pomoć, po istoj analogiji da se akcije određuju prema stažu.
 
"Navedenim zaključcima Vlade Srbije je odlučeno da pravo na davanja u skladu sa zaključcima imaju samo bivši zaposleni koji su ostvarili pravo na penziju", odgovaraju u Fondu.
 
Ističu i da će pravo na pomoć imati i ostali penzioneri PKB-a a ne samo članovi udruženja jer je "predviđeno da se u svrhu njihove realizacije, sukcesivno dostavljaju spiskovi zaposlenih koji su radili u PKB Korporaciji iz Padinske Skele, Fondu solidarnosti, na osnovu čega su odobravana sredstva za isplatu predviđenih davanja".
 
Na pitanje da li će radnici koji nisu primili pomoć ostvariti pravo na akcije, Fond je odgovorio u ime Ministarstva: "Propisivanje uslova za ostvarivanje prava na akcije privrednih društava, time i odgovor na ovo pitanje nije u nadležnosti Ministarstva za rad".
 
Dodatnu konfuziju u ovu temu uneo je dopis Poverenika za informacije od javnog značaja, kome se Danas u tom trenutku nije još uvek ni obratio. Dopisom se list obaveštava da se Ministarstvo privrede (kojem se Danas takođe nije obratio) izjasnilo kako ne poseduje informacije koje su novinari tražili.

Teme

PKB
  • Backopoljac

    13.06.2022 22:43
    @ glasali ste uzivajte
    Po cemu je to PKB najbolja zemlja u Srbiji ? U svakom selu u Backoj ima bolja zemlja i sve opstine Vojvodine imaju vece i kvalitetnije povrsine za ratarstvo nego PKB
  • Pobesneli Laloš

    13.06.2022 18:58
    Baš
    A meni je prvorođeni uzeo 100 evra za svaku godinu staža jer je on tako teo kad mi je zatvorio jednu od 160 firmi u istom danu. Trebalo je da isplati 300 evra po godini, a on je odlučio da to bude 200 evrića. Može mu se. I šta ćemo sad?
  • misko

    13.06.2022 14:31
    glasali ste uzivajte itek cete
    rasprodao najbolju zemlju u Srbiji /PKB/ arapima u bescenje 4.700 e h, a sada iz budzeta novcima svih gradjana zeli da podmiti zaposlene. Za ovo ce neko morati da odgovara kada prorade nezavisne institucije.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Koja država EU je najzaduženija?

Javni dug zemalja Evrozone je na kraju četvrtog tromesečja 2023. godine pao sa 89,9 odsto u prethodnom kvartalu na 88,6 odsto, objavio je Evrostat.

Bernar Arno najbogatiji na svetu

Francuski biznismen Bernar Arno, koji ima kontrolni paket akcija u holdingu LVMH, vodećem svetskom proizvođaču luksuzne robe, nalazi se na prvom mestu na rang listi najbogatijih ljudi sveta.