"Klimanje" većine u NIS-u: Senatorka otkrila da je Vučić zainteresovan da se okonča vlasništvo Rusa

Prvi put u 14 godina ruskog većinskog vlasništva u NIS-u, u javnosti su se pojavile informacije da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić "veoma zainteresovan" da se ono okonča.
"Klimanje" većine u NIS-u: Senatorka otkrila da je Vučić zainteresovan da se okonča vlasništvo Rusa
Foto: 021.rs
Informaciju je na saslušanju u američkom Senatu, 9. juna, podelila senatorka Džin Šejhin, koja je kao deo delegacije Sjedinjenih Američkih Država (SAD) sredinom aprila u Beogradu imala sastanak sa predsednikom Srbije, piše Radio Slobodna Evropa.
Uprkos tome što je Predsedništvo nakon sastanka izdalo saopštenje, a senatori održali odvojenu konferenciju za medije, tek sa transkriptom saslušanja obznanjeni su detalji razgovora senatora sa Vučićem.
 
"Zanimljivo je da mi to čujemo od jedne američke institucije, da ne čujemo takvu jednu vest i mogućnost i bliže detalje od srpskih institucija", ocenjuje za Radio Slobodna Evropa (RSE) Vladimir Medović, profesor Pravnog fakulteta za privredu i pravosuđe u Novom Sadu.
Predsedništvo nije odgovorilo na upit RSE da potvrdi navode američke senatorke u vezi sa NIS-om.
 
U Ministarstvu energetike, međutim, na upit kažu da situaciju prate i da će nadležne institucije odluke doneti "u zavisnosti od daljeg razvoja događaja".
 
Šta su rekli senatori?
 
Kako se navodi u transkriptu, na sastanku održanom 9. juna govorilo se o ulozi SAD u evropskoj energetskoj bezbednosti.
 
"Čuli smo od predsednika Vučića da je veoma zainteresovan da okonča većinsko vlasništvo Rusije u naftnoj kompaniji NIS", rekla je senatorka Džin Šejhin (Jeanne Shaheen) na saslušanju Odbora Senata SAD za spoljne poslove.
 
Ona je postavila pitanje hoće li to, ako predsednik Srbije uspe u nameri, imati uticaj na ruski dotok nafte Srbiji ili na energetske odnose između dve zemalja (Srbije i Rusije).
 
Izaslanik SAD za energetiku Amos Hohštajn (Hochstein) je na saslušanju izjavio da je sa predsednikom Srbije u više navrata razgovarao telefonom, između ostalog, i tokom posete senatora.
 
"Svestan sam izjava koje je vama i drugima dao o njegovim naporima. Nisam još video konkretne aktivnosti, ali mislim da je on (Vučić) u pregovorima sa EU, sa Savetom i Komisijom oko načina na koji to (okončanje ruskog vlasništva u NIS-u) može legalno da se uradi", rekao je Hohštajn.
 
Promenu vlasništva u NIS-u ocenio je kao "dobar korak ka većoj nezavisnosti".
 
Poziv da se ne ulazi u dugoročni sporazum sa Rusijom
 
Među temama na saslušanju u američkom senatu bio je i dogovor predsednika Srbije i Rusije Aleksandra Vučića i Vladimira Putina o isporukama gasa Srbiji postignut u telefonskom razgovoru dvojice zvaničnika krajem maja.
 
Sporazumom koji će trajati tri godine, Rusija će Srbiji isporučivati 2,2 milijarde kubnih metara godišnje po ceni od 330 dolara za 1.000 kubnih metara gasa.
 
Na pitanje senatorke Šejhin da li je taj posao sklopljen kao "deo podgrevanja odnosa između Srbije i Rusije" ili je "rezultat toga što je Rusija tamo videla svog uobičajenog kupca", Hohštajn je rekao:
 
"Mislim da će Rusija trenutno ponuditi popust bilo kome ko pristane da plati. Bilo ko ko pristane da potpiše ugovor, dobiće popust. Gas se tradicionalno ne vrti oko prihoda. To je oduvek bila politika."
Hohštajn je tokom saslušanja naveo da Vučić "trenutno nema drugu opciju", osim Gasproma, ali da sa novim interkonektorom Srbija-Bugarska, koji bi trebalo da bude operativan naredne godine, postoji alternativa.
 
Njime bi u Srbiju gas trebalo da se doprema iz drugih zemalja.
 
"Tako da se nadam da ćemo mu, kako budemo išli napred, pokazati da postoje alternative. 'Pa vas molim nemojte ulaziti u desetogodišnji sporazum, kada za nekoliko meseci mogu imati neku drugu opciju za vas'", naveo je Hohštajn.
 
Senator Kris Marfi (Chris Murphy) založio se za to da SAD izdvajaju veća sredstva kao podršku državama u Evropi kako bi smanjile svoju zavisnost od Rusije u energetskom sektoru.
 
Ceo tekst pročitajte na sajtu Radija Slobodna Evropa.
 
Podsetimo da je u maju proknjižena kupoprodaja akcija NIS-a. Gaspromnjeft ima 50 procenata akcija NIS, što znači da više nema većinski udeo u naftnoj kompaniji, ali nasuprot tome Gasprom ima 6,15 posto akcija Naftne industrije Srbije. Svoj paket Gasprom je stekao kupovinom 10 miliona akcija NIS od Gaspromnjefta. 
 
Drugi po snazi akcionarski paket od 29,87 procenata i dalje ima Republika Srbija. Ukupno u vlasništvu fizičkih lica je 16,44 miliona akcija odnosno 10 procenata NIS. Na kastodi računima ukupno je 2,92 procenta akcija NIS-a.
  • Pele

    16.06.2022 08:32
    lopovluk pre
    Kolika je bila kradja u starom NIS narod nije uopste svestan. Rusi su kupili bili olupinu i deo trzista, sve ostalo je bilo zastarelo i pokradeno, pokradene rezerve derivata koje su bile kao prikazane u izvestajima, tako da narode sta mislite odakle staroj garnituri i njihovoj deci pare i kapital. Isto se radi i danas sa ovim sto je preostalo od preduzeca
  • Profesor

    16.06.2022 07:01
    Krajnje je vreme da se okonča stisak tuđina nad našom imovinom i da sa njom suvereno radimo šta god želimo da nam kažu američki senatori. Odmah treba vratiti i pravo radnika da radno vreme provode na Spensu, što je ruska čizma odmah okrutno bila ukinula. Svakako, neizostavno je i da se vrati letovanje za radnike o trošku svih građana.
  • Erve

    16.06.2022 06:58
    Pravi vlasnik je Vojvodina. Pravi naziv je Naftagas. Sve ostalo su krađe od strane slobista.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Miruju i dizel i benzin

Benzin i dizel će se u Srbiji od danas u 15 sati do 30. aprila, na pumpama prodavati po istim cenama.