Proizvodnja mleka u Srbiji smanjena za oko 100 miliona litara: Svi na minimumu, jedva opstaju

Za godinu dana proizvodnja mleka je u Srbiji smanjena za oko 100 miliona litara, što još ne ugrožava snabdevanje domaćeg tržišta.
Proizvodnja mleka u Srbiji smanjena za oko 100 miliona litara: Svi na minimumu, jedva opstaju
Foto: Pixabay

Ipak, stočari upozoravaju da su sa trenutnom otkupnom cenom mleka u minusu, pa su i oni koji su ostali u proizvodnji u dilemi da li da je nastave ili da od nje odustanu.

Da bi pomogla farmerima, država je u poslednjih devet meseci dva puta podigla premiju – na 15 dinara za prvi kvartal ove godine. Analize Privredne komore Srbije pokazuju da u trenutnoj situaciji izazvanoj koronavirusom i sukobima u Ukrajini ni proizvođači, ni prerađivači, ni trgovci nemaju veliku zaradu na mleku.

U opštini Svilajnac dnevno se u 280 domaćinstava proizvede oko 20.000 litara mleka, što je litar po stanovniku. Stočari iz ovog kraja šampioni su u govedarstvu na poljoprivrednim sajmovima, ali ih je iz godine u godinu sve manje.
 
"U zadnjih godinu, dve smanjilo se mnogo, baš u ovom selu načisto prodali stoku, nemaju ništa", kaže za RTS Nebojša Aćimović iz Lukovice.
 
Dragan Todorović iz Dublja treća je generacija u porodici koja se bavi uzgojem stoke i najmlađi je stočar u selu. Do skoro godišnje je predavao oko 80.000 litara mleka, sada je smanjio proizvodnju.
 
"Imam trenutnu cenu od 41 po litru i ovaj kvartal premija 15 dinara, a do sada je bilo 10. Cena mleka nas košta minimum 65-70 dinara. Znači u minus idem, ne isplati mi se da hranim krave. Sedam, osam krava sam prodao, nekima za priplod, nekima otišle su na klanje. Lakše mi je da prodam žitarice – ječam, suncokret, kukuruz nego da hranim krave. Ako se ne poveća cena mleka verovatno ću i ja za godinu-dve da ugasim, a da bi obnovio farmu treba mi tri godine da dođem do krave", poručuje Todorović.
 
Prerađivači kažu da na tržištu vladaju uslovi kakve ne pamte u poslednjih 40 godina – od enormnih poskupljenja sirovina do ograničenja cena pojedinih vrsta mleka u maloprodaji. U "Imleku" navode da su od novembra otkupnu cenu sirovog mleka korigovali četiri puta.
 
"Slobodan sam da vam kažem da je prosečna cena mleka na srpskom tržištu za 30 odsto veća nego u istom periodu prošle godine. Apsolutno se slažem da postoje negativni impakti u ceni stočne hrane, u energentima i to je kategorija koja pogađa kako proizvođače, tako i nas kao prerađivače. Dodatno na strani prerađivača je i teret promene u kategoriji materijala za pakovanje, dostupnosti određenih poluproizvoda", naglašava Darko Samardžija, izvršni direktor "Imleka".
 
U Privrednoj komori kažu da je proizvodnja mleka u Srbiji za oko 100 miliona litara manja nego prošle godine.
 
"Analize koje radimo govore da nema nekog ko zarađuje ekstra od proizvođača do trgovaca. Svi su na minimumu i jedva opstaju. Trgovci ovoga puta nemaju puno prostora za formiranje neke ekstra cene i marže se kreću oko 15 posto", objašnjava Nenad Budimović, Sekretar za stočarstvo i preradu stočarskih proizvoda PKS.
 
Dodatno brinu upozorenja da će se negativni efekti na mlečno govedarstvo tek osetiti.
 
"Mi još imamo proizvodnju mleka na zalihama, tj. na ratarskoj proizvodnji od prošle godine. Kakva će biti ova godina, nagoveštava se suša, kako će lucerka da uspe, kako će se pripremiti silaža, koji rod kukuruza će biti videćemo u nastavku godine", dodaje Budimović.
 
Bez sistemskih mera, kažu stručnjaci, teško da će se stanje u mlečnom govedarstu popraviti. Jedan od predloga farmera je da se smanje akcize na gorivo stočarima koji se bave ovom vrstom proizvodnje.
  • E

    19.06.2022 12:03
    E, ali zato za subvencije Beri Kalebou i ostalima ima po stotine hiljada evra po zaposlenom, pa pravi im hale, pa daj besplatno sve!
    Znate sta je problem? Mi, kada jednog dana dodjemo do konacnih pregovora sa EU u oblasti poljoprivrede, moracemo da se dogovorimo za KVOTE ZA PROIZVODNJU. I onda, dodjemo do dela za mleko i EU vidi da imamo u tom trenutku, recimo, 100.000 krava (posto smo UNISTILI STOCNI FOND!!!) i oni nam kazu "okej, Srbija SME da ima u EU 100.000 krava, toliko imate sad, toliko cete imati zauvek". I nema, bato moj, da imas 120.000 krava! Samo toliko koliko si imao u tom momentu!

    Sta je ovde problem u tim kvotama? Pa problem je sto bi mi trebali SAD, PRED PREGOVORE, da "pumpamo" subvencije, da "pumpamo" pomoc u stocarstvo da bi imali OGROMAN STOCNI FOND, da bi, tokom pregovora, mogli da kazemo "mi imamo trenutno milion krava, hocemo kvotu na milion krava". Veoma jednostavno. Kratkorocno to bi kostalo drzavu par stotina milion evra godisnje (ma nek je i milijardu, ionako dajemo pare na totalne gluposti!!!), ali dugorocno nam donosi sigurnost u velikoj stocarskoj proizvodnji u EU!
  • Dark Veber

    19.06.2022 11:59
    Kada EU daje ogromne subvencije po litri mleka svojim poljoprivrednicima samim tim subvencioniše i nas kao kupce. Daj Bože da im što više daju subvenciju i subvencionišu cenu za tražnju u Srbiji. A mleko ne može da se nađe ispod 95 dinara tako da nisam siguran u istinitost ove priče.
    Proizvođači uvek kukaju da im je malo, pa čak i maline kad su 500 žele 700 što je normalno, ali nemojte ni nama kupcima zameriti što želimo niže cene.
  • Veganka

    19.06.2022 10:56
    U Kini niko ne konzumira mleko i šta im fali? Pa fali im osteoporoza, rak želuca, rak dojke i dijabetes.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Smanjene devizne rezerve NBS

Narodna banka Srbije (NBS) objavila je danas da su bruto devizne rezerve na kraju marta ove godine bile 24,9 milijardi evra, što je u odnosu na kraj prethodnog meseca smanjenje za 89,3 miliona evra.