EPS uvozi struju, država meri koliko će poskupljenje biti, a Fiskalni savet za radikalne rezove

EPS još plaća ceh prošlogodišnjeg kolapsa na kopovima i obrenovačkim termoelektranama – uvozi i struju i ugalj.
EPS uvozi struju, država meri koliko će poskupljenje biti, a Fiskalni savet za radikalne rezove
Foto: 021.rs
Analiza Fiskalnog saveta pokazuje da je gubitak pola milijarde evra. Predlaže radikalne rezove kako bi Elektroprivreda izašla iz krize, prenosi RTS.
 
Pavle Petrović, predsednik Fiskalnog saveta, kaže da je u srži te krize krajnje neracionalno i nekompetentno upravljanje Elektroprivredom Srbije, dugi niz godina, naročito poslednjih pet.

"Za razrešenje krize presudna je reforma EPS-a. Ta kriza u EPS-u u prošloj grejnoj sezoni koštala je oko 500 miliona evra. To za sada nije u budžetu, ali jeste EPS pozajmio te pare i može da dođe do budžeta. Ako se ništa ne učini do početka iduće grejne sezone, naš je proračun da bi EPS napravio još 500 miliona dodatnog gubitka", napominje Petrović.

Treba napraviti zalihe pa deo uglja uvozimo jer ga zbog oporavka kopova i dalje nema dovoljno za normalan rad TENT-a tokom zime. Doduše, manje nego zimus, ali i dalje uvozimo i struju.
 
"Od 5 do 10 gigavat-sati dnevno uvozimo, ako to pomnožite sa cenom koja je trenutno na tržištu, to je od milion i po do dva miliona evra svakoga dana. Ministarstvo je preduzelo niz kratkoročnih mera koje treba da poboljšaju situaciju već do kraja ove godine i da, nadamo se, u dobroj meri ublaži ako ne u nekim trenucima da potpuno izbegnemo uvoz električne enrgije. A do kraja sledeće godine nadamo se da ćemo uspeti da neutrališemo potrebe za uvozom makar u periodima kada ranije to nismo činili, a to je proleće, prvi deo leta i jesen", kaže za RTS Zoran Ilić, pomoćnik ministarke rudarstva i energetike.
 
Cena megavat-sata na berzama je previsoka – doseže i do 400 evra.
 
"Ono što je najvažnije, bićemo sigurni što se tiče snabdevanja energijom tokom zime koja dolazi i građani treba da budu mirni. Ono što će morati da se desi u perspektivi, znači već i ove godine, to je promena cene električne energije", rekao je Ilić.
 
I dok država još meri koliko će poskupljenje biti, Fiskalni savet predlaže radikalne rezove: povećanje cene već ove godine i to bar 15 do 20 odsto, ali i da se napravi paket koji će zaštititi najugroženija domaćinstva.
 
"Postoji puno razloga zašto cena mora da bude tržišna, a jedan od njih je i fiskalni jer bi prelaskom na tu politiku to koštalo negde četiri do pet puta manje nego ako bi nastavili sa ovom politikom, gde bi EPS pravio gubitke i dalje se urušavao. Za sezonu iza toga, kada EPS uspe neke reforme da napravi, ta veća cena bi mu omogućila veće profite, on bi mogao da investira, da otvara kopove, nova postrojenja, za zelenu tranziciju i zaštitu životne sredine i da bi postao samostalan i mogao da stane na noge", kaže Pavle Petrović.
 
Da bi EPS stao na zelenu granu, po Fiskalnom savetu višu cenu struje mora pratiti sveobuhvatna reforma poslovanja – od kadrovske politike, zarada i rada uslužnih preduzeća koja su u sastavu Elektroprivrede.
  • nikita petrovic

    11.07.2022 13:49
    totaiyam
    evo nove prostorije za kradju
  • Dušan

    11.07.2022 13:26
    #ili blokade autoputeva
    To da li ima viška u administraciji, može se diskutovati. 25 do 30% u administraciji je nekad bilo u proizvodnji, kako ko nauči da zašilji olovku tako pređe u administraciju, Da ima 20% angažovanih preko agencija od koji velika većina ništa ne radi je takođe tačno. Što se zarada tiče tu u javnosti ima velikih zabluda. Stručni kadar masovno odlazi jer su potcenjeni i znam na desetine inženjera koji su otišli jer lako mogu da dobiju i za 50% veću platu. Što se same zarade tiče ona je već više od tri godine ista sa tendencijom smanjenja u poslednjih 6 meseci. Lako je proverivo da je prosečna neto zarada za oko 30% veća od proseka privrede a kvalifikaciona struktura je daleko iznad proseka.
  • Voja

    10.07.2022 13:54
    Laza i paralaza
    Кakvo povecanje cene struje kada je cena struje ekonomska, sto pokazuju zavrsni racuni EPSa u periodu 2017-2022 god gde su su ostvarili dobit od 176 miliona € i to sa Rostiljdzijom, imali bi bar 300 miliona € dobit da su imali strucnog direktora. Koga oni zamajavaju i sada stimaju izvestaje za 2021.g da bi bili u minusu a nam poskupeli cenu kWh jer to traze sa zapada iako se vidi iz zavranih racuna 2020g da sa sadasnjon cenom pokrivaju troskove jer imaju dobit 44 miliona € za tu godinu, dok sa druge strane nece da otkriju ko im krade 20% proizvedene EE iz elektroenergetskog sistema vec 10 godina sto je oko 59 milijardi kWh tzv. netehnickih gubitaka za taj period.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija