Banke najavljuju novo povećanje tarifa: Samo što nam ne naplaćuju i "dobar dan"

Banke za avgust najavljuju nova poskupljenja svojih usluga, uključujući i onih u elektronskom bankarstvu.
Banke najavljuju novo povećanje tarifa: Samo što nam ne naplaćuju i "dobar dan"
Foto: Pixabay
Predsednik Organizacije portrošača "Efektiva" Dejan Gavrilović ocenio je da to predstavlja samo korišćenje prilike da se uzme što više novca bez ikakvog pokrića i pozvao Narodnu banku Srbije (NBS) da reguliše ovu oblast, prenose "Novosti".
 
- Nema tu novih usluga, to su sve postojeće usluge. Banke gledaju da na određenim uslugama gde ima veći broj transakcija uvode nove naknade da bi profitirale. S obzirom na to da nema regulacije koja bi propisala koliko i dokle smeju da idu, samo je nebo granica tim poskupljenjima - ocenio je Gavrilović.
Dodao je da klijenti jedino mogu da promene banku i odu u onu koja ima niže naknade i da im se i u toj drugoj banci jednog trenutka desi to isto.
 
- Ovo je počelo pre dve godine kada je krenula kriza i više nema kraja dok NBS ne preseče i uvede određena pravila i standarde u naplati bankarskih usluga, odnosno da se propiše šta može da se naplaćuje, po kom osnovu i do kog nivoa. Sada su klijenti prepušteni bankama na milost i nemilost - ocenio je Gavrilović.
 
Podsetio je da je to krenulo kada su banke privlačile klijente davanjem besplatnih tekućih računa za fizička lica, pa su, nakon što su privukle veći broj klijenata, uvele naplatu održavanja računa do 100 dinara.
- Banke namerno smanjuju broj radnika na šalterima da bi naterale ljude da pređu na elektronsko bankarstvo, pa kad su došle do 200.000 transakcija mesečno počele su da naplaćuju 15 dinara po transakciji i dobiju ogroman novac, nit' orale nit kopale - primećuje Gavrilović.
 
On je ocenio da takvom ponašanju nema kraja i ironično dodao kako će početi da nam naplaćuju ulazak i izlazak iz banke, kao i razgovore sa bankarskim službenicima.
 
- Biće, razgovor do 10 reči po jednoj tarifi, a preko 10 reči po višoj - rekao je Gavrilović.
 
On smatra da se koristi prilika da se uzme nešto novca od pomoći koju država daje građanima u poslednje dve godine zbog kovid-krize.
 
- Država gleda da pomogne građanima, a banke otimaju još više i onda pričaju kako podržavaju ekonomiju i da se ponašaju odgovorno. Treba NBS da preseče i kaže kako mogu da naplate samo one usluge koje zaista daju i da im se odredi maksimum koliko mogu da naplate - zaključio je Gavrilović.
 
On smatra da ne postoji nikakva ekonomska opravdanost ovakvog ponašanja finansijskih institucija, jer je bankarstvo visokoprofitabilno i nema baš nikakve gubitke.
 
- Koriste priliku kada svi povećavaju cene da to urade i oni. Polovinu prihoda banke ostvaruju od kojekakvih naknada, pa im je i to malo. Čisto lihvarenje - izričit je čelnik "Efektive".
 
- Kod bezgotovinskih plaćanja postoji jedna specifičnost, a to je da se vrlo često naknade sa jednog platnog instrumenta, odnosno troškovi i gubitak, preliva na drugi platni instrument. Primer toga jesu platne kartice inostranih kartičnih sistema gde banke kod tih transakcija generišu značajne gubitke, tu naknadu ne naplaćuju od korisnika, jer i nemaju pravo, ali je prenesu na druge platne instrumente ili uvedu neku novu naknadu - rekao je za RTS Aleksandar Stanojević, zemenik šefa Sektora elektonskih plaćanja Narodne banke Srbije.
 
Narodna banka radi na pospešivanju platnih instrumenata koji nose niže troškove. Konkretno Dina kartica i instant plaćanja imaju daleko niže provizije što stvara uslove da se snize troškovi i kod drugih platnih instrumenata.

Teme

banke
  • Kripto

    19.07.2022 22:06
    DeFi
    Jesu li mi botovi establišmenta dali minuse ili su samo ignoranti?
  • A3

    19.07.2022 07:50
    Postoje legalne pljačke
    Osiguravajuća društva, advokati, crkve i banke su glavni, legalni otimači novca (uz mnoge druge) u savremenom, naprednom društvu.
  • NS

    19.07.2022 00:41
    @AjTI
    Ni jedan zakon ne propisuje način isplate zarade zaposlenom - gotovina ili tekući račun. Izbor je na zaposlenom i poslodavac je dužan da mu isplati zaradu u gotovini na blagajni ako zaposleni tako hoće.
    Zakonom o platnom prometu su samo propisana pravila oko podizanja gotovine za pravna lica.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Miruju i dizel i benzin

Benzin i dizel će se u Srbiji od danas u 15 sati do 30. aprila, na pumpama prodavati po istim cenama.