Sindikati predstavljaju šta se stvarno može kupiti od minimalne zarade: Apsurdnost i besmisao

Savez samostalnih sindikata i Ujedinjeni granski sindikati Nezavisnost danas će javno predstaviti sadržaj minimalne potrošačke korpe i količinu namirnica koja se može kupiti od minimalne zarade.
Sindikati predstavljaju šta se stvarno može kupiti od minimalne zarade: Apsurdnost i besmisao
Foto: 021.rs

"Tako će se i praktično videti sva apsurdnost i besmisao sadržaja i količine koju država propisuje za potrošačku korpu, a čiju vrednost, pri tome, ne može da pokrije minimalna zarada, od koje živi skoro četvrtina zaposlenih u Srbiji", navele su dve sindikalne organizacije u zajedničkom saopštenju.

Na javnoj sednici najviših organa dve reprezentativne sindikalne centrale danas ispred Palate Srbija, gde socijalni partneri pokušavaju da postignu konsenzus o visini nove minimalne cene rada, biće ukazano na neophodnost povećanja minimalca, od kojeg će zaista moći da se živi, a ne preživljava.

Sve namirnice iz potrošačke korpe, poput jedne konzerve sardine, kilograma pirinča, po 200 grama džigerice i limuna, koliko je predviđeno za život tročlane porodice za mesec dana, kao i jedne i po sveske za potrebe školarca, biće prezentovane na jednom mestu.
 
"Tako će javnost, ali najpre predstavnici vlasti i poslodavaca, moći da ocene da li je oko 14 odsto, koliko je država "predložila" za povećanje minimalne zarade, dovoljno da se pokrije vrednost minimalne potrošačke korpe i da li građani Srbije mogu od toga dostojno da žive", navodi se u saopštenju.
 
Sindikati najavljuju da će namirnice nakon skupa donirati narodnim kuhinjama.

Javna sednica sindikata biće održana u utorak ispred Palate Srbija u 10 časova.

  • Dudule

    15.09.2022 19:06
    Od prvog do petog
    Pa dovoljno bar za 5 dana i sva sreca da ima jos zelene trave ali sta ce tek biti.......
  • Aga agatoni akademik

    13.09.2022 19:10
    Nešto
    Se ne sećam da je 15000 bio problem 2000 2012
  • Minimum

    13.09.2022 11:35
    Nema sindikata za minimum penzije, lekovi i stan od 30 m2 i ode 20.000 a jesti se ne mora, ili je plan da svi pomru i odu, niko se ne zanima za starije a svi ce to iskusiti, hvala Krkobcicu, njegov tati i sinu,

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Bernar Arno najbogatiji na svetu

Francuski biznismen Bernar Arno, koji ima kontrolni paket akcija u holdingu LVMH, vodećem svetskom proizvođaču luksuzne robe, nalazi se na prvom mestu na rang listi najbogatijih ljudi sveta.