Međugodišnja inflacija u Srbiji u septembru 14 odsto: Šta je koliko poskupelo?

Međugodišnja inflacija u Srbiji u septembru ove godine iznosila je 14 odsto, a mesečna 1,56 odsto, saopštio je danas Republički zavod za statistiku.
 Međugodišnja inflacija u Srbiji u septembru 14 odsto: Šta je koliko poskupelo?
Foto: Pixabay
Potrošačke cene, kojima se meri inflacija, u septembru 2022. su veće su 11,4 odsto nego u decembru prošle godine.
U septembru su u odnosu na avgust poskupeli stanovanje, voda, električna energija, gas i ostala goriva (3,8 odsto), usluge restorana i hotela (3,7 odsto), hrana i bezalkoholna pića (2,4 odsto), oprema za stan i tekuće održavanje (dva odsto), usluge zdravstva (0,6 odsto), odeća i obuća (0,5 odsto), alkoholna pića i duvan i obrazovanje (za po 0,2 odsto) i komunikacije (0,1 odsto).
Pad cena je zabeležen u uslugama rekreacije i kulturi (2,8 odsto) i transportu (0,3 odsto).
  • Gavril

    14.10.2022 10:32
    Gorivo poskupelo 30% za godinu dana, jogurt i mleko 50%, sve živo je poskupelo najmanje 30%. E sad kojom matematičkom operacijom ste vi došli do inflacije od 14% i u koju ste vi školu išli to je pravo pitanje.
  • Osveta dobrih đaka

    14.10.2022 09:00
    Osveta loših đaka@ Jeste, tako je. I zbog toga sam čuo da će ceo ostatak sveta pogođen inflacijom da traži nezavisnost od nas jer više ne želi tu nesposobnu vlast, v.d. države i armiju Mića, priučenu bagru koji samo gledaju kako što više da lapaju za partiju i bratiju. Vreme u kojem je Vučić predsednik celog sveta je završeno.
  • Statističar

    13.10.2022 18:37
    Lažna inflacija
    Nadam se da se bar neko iz Statističkog Zavoda stidi svoje diplome a i verujem da će kad tad krivično odgovarati za iznošenje lažnih podataka u javnost. Svaki pa i nepismen čovek zna da kad nešto poskupi duplo u roku od 2-3 meseca (a radi se o životnim namirnicama: mleko, sir, hleb, jogurt, prerađevine, meso, jaja, gorivo isl. i da ne nabrajam dalje) nije 1,56 posto mesečna inflacija nego je mesečna minimum 25-30% a godišnja svakako preko 100%.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

"Esprit" bankrotirao u Nemačkoj

Poznati trgovački lanac Esprit podneo je zahtev za bankrot na sudu u Diseldorfu, javlja časopis TextilWirtschaft, prenosi Slobodna Dalmacija.

Povećane devizne rezerve Srbije

Bruto devizne rezerve zemlje su na kraju aprila iznosile 25,1 milijardu evra, što je najviši nivo krajem meseca od 2000. godine, od kada se prate podaci na taj način.