Razlozi zbog kojih vas banke odbiju kad aplicirate za kredit

Ponekad komplikovane bankarske procedure dovedu do odobrenja kredita, a ponekad nas banke odbiju, zbog nečega što im se ne dopada u našoj finansijskoj slici.
Razlozi zbog kojih vas banke odbiju kad aplicirate za kredit
Foto: Pixabay
Provere koje banke prave su uvek rigorozne i tu nema razlike, bilo da je u pitanju keš kredit, kredit za refinansiranje ili stambeni kredit, piše Kamatica.
U svim tim slučajevima bankari uglavnom proveravaju sledeće stvari:
Kreditna istorija i kreditna sposobnost
 
U ovom delu ključna je uloga Kreditnog biroa. Tu piše sve o vašim finansijskim navikama, a banka pomoću izveštaja iz KB-a stiče o vama glavni utisak i procenjuje da li ćete redovno plaćati rate kredita.
 
Radni staž
 
Ukoliko vaš radni staž nije dovoljan za kredit, to automatski znači da ga banka neće odobriti. Što se tiče ove stavke, minimum je da imate godinu dana kontinuiranog radnog staža, a pojedine banke odobravaju kredite i ako ste zaposleni šest meseci na neodređeno vreme.
 
Stručna sprema i trenutni poslodavac
 
Bankari obraćaju pažnju na vašu stručnu spremu, poziciju na kojoj ste zaposleni, a naročito na kvalitet vašeg poslodavca. Ukoliko poslodavac ima evidentirane blokade računa u dužem vremenskom periodu, to je signal upozorenja za banku.
 
Pored ovoga, neke banke će tražiti da vide vaš poslednji telefonski račun, pitaće vas da li posedujete auto ili nekretninu...sve ovo su informacije koje banke koriste u ovom procesu.
 
Ukoliko sve ove navedene stavke dobiju "zeleno svetlo", onda će banka odobriti vaš kredit. Ako bilo šta od ovoga ne prođe bankarske provere, to će značiti da nećete moći (makar ne u tom trenutku) da kupite kredit.
  • Rl

    23.03.2023 10:21
    Ne sto mogu da vas odbiju, nego sto mogu i da promene dogovorene uslove mesec dana nakon apliciranja, a pre odobrenja kredita, kao sto su meni uradili...
  • V

    22.03.2023 09:09
    Mene je odbilo u dve banke, jer nisam imao nikakvu kreditnu istoriju... Plata pristojna, redovna i cista, bez ikakvih dugova. Nudili mi neki mali kredit, cisto da dobijem kakvu-takvu kreditnu istoriju, ili kreditnu karticu.
  • He

    22.03.2023 08:57
    He
    Pa da ispunjavam sve to kredit mi nebi bio ni Potreban! Marss! Ukinuti banke i uplate preko njih jer samo uzimaju pare za koje usluge…sto si morao otvoriti račun za platu i penziju! Oni koji imaju para neka rade sa njima i NEK oci vade sa njima a narod neprisiljavajte jer ovo je Balkan prisila i prinudna se preko noći preokrene?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija