Minimalac tri puta niži od plate potrebne za život u Srbiji: Evo šta traže sindikati u pismu

Ujedinjeni sindikati Srbije "Sloga" i još 21 organizacija i udruženje uputili su pismo Vladi i nadležnim ministarstvima i zatražili da se minimalna zarada od septembra ove godine uveća deset odsto.
Minimalac tri puta niži od plate potrebne za život u Srbiji: Evo šta traže sindikati u pismu
Foto: Pixabay
Od januara 2024. godine traže dodatnih 20 odsto, koliko traže i sindikati.
Iznos minimalne zarade, kako je saopšteno, pred sutrašnju sednicu Socijalno-ekonomskog saveta na kojoj će odlučiti o iznosu povećanja minimalne zarade za 2024. godinu, tri puta je niži od iznosa plate za život u Srbiji.
"Pregovori o minimalnoj ceni rada, koji su počeli 21. avgusta, po ko zna koji put nalaze se u procepu između zahteva sindikata, države i poslodavaca, a privatne kompanije iz godine u godinu ostvaruju sve veće profite. One su 2022. godine ostvarile profit u vrednosti od 7,3 milijarde evra, što je oko 12 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) Srbije", navedeno je u pismu.
 
Dodaje se da su maloprodajni trgovinski lanci, koji kontrolišu najveći deo domaćeg tržišta, u jeku inflatornog talasa podigli marže i zabeležili značajan rast neto dobiti, a zarade njihovih radnika mahom ostale na nivou minimalne zarade ili tek nešto iznad nje.
 
U istoj godini, kako je navedeno 20 odsto najbogatijih slojeva stanovnišva imalo je šest puta veće prihode od 20 odsto najsiromašnijih, dok se broj stanovnika koji žive u apsolutnom siromaštvu povećao na 11,4 odsto, što znači da oko 780.000 ljudi u Srbiji živi sa manje od 12.695 dinara mesečno.
 
"Ovi podaci ukazuju na nužnost i mogućnost redsitribucije koja bi doprinela poboljšanju životnog standarda najsiromašnijih slojeva stanovištva", navedeno je u pismu.
 
Dodaje se da se "čini da nema volje da država preuzme svoju ulogu regulatora i spreči dalje bogaćenje uskog sloja stanovištva preko leđa najranjivijih".
 
Budžet, kako je navedeno, nije pod pritiskom zbog potencijalnog povećanja minimalnih zarada, nego zbog loše privredne strategije, kao i zbog neadekvatnih poreskih politika.
 
Ističe se da su čak i simbolična povećanja minimalne zarade praćena povećanjem neoporezivog dela zarade što nije dovelo do rasta ostalih zarada, već se samo novac prelio u kasu kompanija.
 
Koliko su zarade niske govori, kako je navedeno, podatak da je medijalna zarada, koja je prema poslednjim podacima za jun 2023. godine iznosila 66.244 dinara, tek oko pola iznosa plate za život.
 
Dodaje se da povećanje minimalne zarade mora da prati i povećanje ostalih zarada.
 
U pismu je navedeno da je tvrdnja o niskoj produktivnosti srpskih radnika, kojom se sugeriše da nivo zarada zavisi isključivo od njih samih i da će im, ako budu vredniji i sposobniji, jednog dana i zarade biti srazmerno veće, posebno opasna kada dolazi od strane predstavnika vladinih institucija ili njima bliskih eksperata, jer zamagljuje najmanje dve činjenice.
"Prvo, srpski radnici u proseku rade najviše u Evropi, o čemu nam govore podaci Eurostata. Drugo, politika privlačenja direktnih stranih investitora dovela je našu privredu u stanje u kojem velike multinacionalne kompanije u Srbiju izmeštaju delove niskobudžetne proizvodnje kako bi se za mali novac, preko leđa srpskih radnika, obavljali manuelni delovi proizvodnog procesa koji zahtevaju nekvalifikovanu radnu snagu", navedeno je u pismu.
 
Pismo su potpisali između ostalih i Centar za politike emancipacije, Centar za dostojanstven rad, A11 - Inicijativa za ekonomska i socijalna prava, Fondacija Centar za demokratiju, Socijaldemokratski klub, Ministarstvo prostora, Centar za održivi razvoj Srbije, Zajedničko - Platforma za teoriju i praksu društvenih dobara i Centar za istraživanje javnih politika.
  • Ištvan Bećar Pecaroš

    07.09.2023 07:28
    Ne razumem čemu nervoza?
    Big Bosso će podeliti opet svakom penzioneru po 10.000 din, deci će dati opet pred Novu Godinu paketiće i smiriti nojeve sa glavom u pesku...
    Dok će drugarčići sa članskom kartom sa tek navršenih 18. leta za keš kupovati stanove po Novom Sadu i Beogradu.
    Svako misleće biće biće uklonjeno na ovaj ili onaj način....
    Ćutite, može i gore...
    Ćutite, biće sigurno još gore...
    Baš zato što svi ćutite i što držite glavu u pesku i naravno da će partijski drugari to da iskoriste...
    Šta ste tražili, to ste i dobili...
    Nema para za sve, nema pristojnog života za sve...
  • Mille

    07.09.2023 07:04
    Trebamo svi izaci na ulice i izboriti se da svi imamo isto u dinar dok drzava ne stane na noge.Da vidim ko bi od tih Educons,Fabus,Bk eksperata tada radio????Ovako svakakvi likovi su po banovinama,skupstinama,epsovima....
  • malo

    07.09.2023 06:34
    je deset posto. i dvaes je malo, al dajte bar dvaes

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Miruju i dizel i benzin

Benzin i dizel će se u Srbiji od danas u 15 sati do 30. aprila, na pumpama prodavati po istim cenama.