Značajne izmene kaznenih odredaba u nacrtu Zakona o javnim nabavkama

Novi uslovi za prijavljivanje privrednih subjekata na Portal javnih nabavki, izmene kaznenih odredaba preduzeća koji se finansiraju iz budžeta neke su od izmena i dopuna Zakona o javnim nabavkama.
Značajne izmene kaznenih odredaba u nacrtu Zakona o javnim nabavkama
Foto: Pixabay
Ovaj nacrt zakona Ministarstva finansija bio je na javnoj raspravi u periodu od 26. jula do 15. avgusta, a početkom septembra je objavljen tekst propisa koji je nastao nakon javne rasprave.
Iako postoje brojne novine, odnosno dopune trenutnih članova zakona, postoje i neke odredbe koje se mogu protumačiti kao upitne u odnosu na trenutno važeći zakon, koji je poslednji put izmenjen i dopunjen 2019. godine.
Najveće promene u Zakonu o javnim nabavkama
 
Najznačajnije promene u poređenju sa trenutnim zakonom odnose se na kaznene odredbe za naručioce javnih nabavki, odnosno preduzeća koja se u potpunosti ili delom finansiraju iz budžeta Srbije.
 
Zakonom je trenutno predviđeno da će se naručilac kazniti za određene prekršaje novčanom kaznom od 100.000 do 1.000.000 dinara.
 
Međutim, upravo se izmenama određenih stavova izbegava kažnjavanje koje je predviđeno važećim zakonom.
 
Tako u jednom delu piše da će naručilac biti kažnjen ukoliko dodeli ugovor bez prethodno sprovedenog postupka, osim kada je to dozvoljeno zakonom.
 
Nacrtom je sada predviđeno da će naručilac javne nabavke biti sankcionisan, ali samo ukoliko nabavi dobra, usluge ili radove, a ne i ukoliko samo dodeli ugovor mimo javne nabavke.
 
Dodatno, tačke trenutnog Zakona u kojima se navodi da će naručilac biti kažnjen ukoliko ne objavi plan javnih nabavki ili konkursnu dokumentaciju u skladu sa odredbama zakona se brišu i, ukoliko se nacrt usvoji, ove obaveze prestaju da važe.
 
Još jedna od većih promena jeste i da će dodatna pravila važiti za registraciju privrednih subjekata na Portal javnih nabavki. 
 
Oni će, osim osnovnih podataka, biti u obavezi da prilikom registracije učitaju "skeniran, očitan ili fotografisan identifikacioni dokument potreban za verifikovanje korisničkog naloga i po potrebi potvrda, odnosno ovlašćenje korisnika za rad na Portalu u ime privrednog subjekta koji se registruje".
 
Dodaje se i da će privredni subjekti koji su već registrovani na Portalu biti u obavezi da najkasnije u roku od 30 dana od početka primene ovog zakona obnove svoje naloge unošenjem traženih podataka.
 
  
Foto: Screenshot (Portal javnih nabavki)
 
Ima još nekih izmena...
 
Naručilac će novim Zakonom o javnim nabavkama biti u obavezi da na Portalu javnih nabavki objavljuje podatke o svim ugovorima zaključenim nakon sprovedenog tendera, svim izmenama ugovora, kao i podatke o ugovorima/narudžbenicama zaključenim i njihovim izmenama.
 
Zbog ovoga je Ministarstvo finansija u nacrtu zakona dodalo član 152a, a ukoliko to ne uradi, predviđena je novčana kazna za naručioca.
 
Takođe, još jedna promena jeste u načinu na koji se podnosi zahtev za zaštitu prava, koje trenutnim zakonom može da se uradi u pisanom obliku onlajn, neposrednom predajom ili preporučenom poštom naručiocu.
 
Nacrtom je predviđeno da se zahtev podnosi isključivo elektronskim putem preko Portala javnih nabavki istovremenu naručiocu i Republičkoj komisiji, pri čemu se dan podnošenja preko portala smatra danom prijema.
U slučaju da ponuđač odbije da zaključi ugovor o javnoj nabavi, nacrtom Zakona o javnim nabavkama predviđa se da će naručilac doneti novu odluku o dodeli ugovora, ali više nije u obavezi da ponovo izvrši stručnu ocenu ponuda.
 
Odluku o obustavi postupka tendera će naručilac biti u obavezi da donese u roku od 30 dana od isteka roka za podnošenje ponuda, osim ako je naručilac u konkursnoj dokumentaciji odredio duži rok, dok u trenutno važećem zakonu ne postoji jasno određen vremenski period u kom se ova radnja treba uraditi.
 
Ukoliko privredni subjekat sa kojim je zaključen ugovor ne dostavi dokaz i izjavu podizvođača Kancelariji za javne nabavke u roku od 30 dana, naručilac je u obavezi da pokrene prekršajni postupak. Ovo je razlika u odnosu na trenutni zakon koji ne propisuje tačan vremenski okvir.
 
Sve odredbe koje se menjaju možete da pogledate OVDE.
  • Poreznik

    08.09.2023 17:17
    prošlo je 12 godina...tužnih
    Prekasno ! Napredno-radikalski hohštapleri su se već dobro nafatirali, i unuke čak obezbedili. Ovo deluje samo kao pranje savesti...i predizborni blef.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Miruju i dizel i benzin

Benzin i dizel će se u Srbiji od danas u 15 sati do 30. aprila, na pumpama prodavati po istim cenama.