Poljoprivrednici: Slab rod suncokreta, cena pala 40 odsto, a uljare ne interesuje otkup

Predsednik Udruženja poljoprivrednika "Stig" Nedeljko Savić kaže da je rod suncokreta podbacio, ali i da je cena pala oko 40 odsto u odnosu na prošlu godinu, dok uljare nisu zainteresovane za otkup.
Poljoprivrednici: Slab rod suncokreta, cena pala 40 odsto, a uljare ne interesuje otkup
Foto: Pixabay
On je kazao da je akontna cena suncokreta oko 40-41 dinar po kilogramu, dok je prošle godine sa subvencijom države bila oko 70 dinara.
"Česte padavine i oluja polomile su dosta stabljika suncokreta, rod je od dve do 2,3 tone po hektaru, prosečan je u dobrim godinama bio 2,8 tona, a u požarevačkom kraju tri tone po hektaru. Iako su prinosi ove godine slabi, uljare nisu bile zaintersovane za otkup", rekao je Savić.
Dodao je da ne zna u čemu je problem, ali pretpostavlja da je zabrana izvoza ulja prošle godine uticala da se fabrike nisu oslobodile zaliha.
 
Savić je rekao da je setva suncokreta poljoprivrednike koštala od 120.000 do 135.000 dinara po hektaru i da zbog slabih prinosa i niske cene poljoprivrednici imaju gubitak po hektaru oko 300 evra.
 
"Ne pamtimo ovakve godine u kojima ne možemo da pokrijemo troškove proizvodnje suncokreta, a ni cene pšenice i kukuruza nisu bolje", rekao je Savić.
  • Dzoni

    13.09.2023 07:45
    A tek kad skoci cena grejanja i struje za 10% opet u oktobru...mnogo gladnih ce biti...i mnogo bolesnih jer smece se prodaje
  • Dušan

    12.09.2023 21:22
    Tržišna ekonomija
    Tražili smo tržišnu ekonomiju i dobili smo. Sad tražimo da se vrati uplitanje države u cene. Da li znamo ko šta hoće? Da li znamo i kada hoće a kada neće?
  • Dragan

    12.09.2023 18:31
    Er
    U Hrvatskoj sutra hitan sastanak vlade Hrvatske i trgovaca radi obaranja cena i marže.Inflacija oko 8%.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Miruju i dizel i benzin

Benzin i dizel će se u Srbiji od danas u 15 sati do 30. aprila, na pumpama prodavati po istim cenama.