Ogrev jeftiniji nego prošle godine

Situacija na tržištu ogreva je pred početak grejne sezone opuštenija nego prošle godine, ne samo zato što drva i peleta ima dovoljno, već i zbog nižih cena.
Ogrev jeftiniji nego prošle godine
Foto: Pixabay

Početak prošle grejne sezone obeležila je neizvesnost oko snabdevanja energentima usled rata u Ukrajini, što je na tržište uticalo izuzetno visokim cenama i nestašicom. Građani su se utrkivali da nabave metar drva i tonu peleta, ne pitajući koliko koštaju, piše N1.

Ove jeseni situacija je drugačija. Drva i pelet su pojeftinili, a na stovarištima kažu da ogreva ima dovoljno.

Kada su drva za ogrev u pitanju, cena varira od grada do grada, vrste drveta, ali i toga koliko će se vlasnici pomučiti kada drva stignu.
 
Metar kubni bukve ili hrasta kreće se od 7.000 dinara, a cena je više ukoliko su drva iscepkana. U Beogradu ista ta drva koštaju od 9.000 dinara, pa naviše. Isečen i iscepkan metar cerovog drveta se plaća i po 10.500 dinara.
 
Najskuplje je iscepkano drvo složene na palete, oko kojeg nema mučenja sa sečenjem, cepanjem i slaganjem. Ovako spakovana drva se kreću oko 12.000 u Svilajncu, a u Beogradu između 17.000 i 20.000 dinara. Treba napomenuti da je to cena po paleti, što je više od metra kubnog.
 
Kako god obrađeno drvo da kupite, na sve treba dodati i cenu prevoza.
 
Pelet je takođe pojeftinio u odnosu na prethodnu grejnu sezonu, ali cene nisu pale na nivo iz 2021. godine.
 
U odnosu na prošlu godinu kada je tona dostizala i 400 evra, zbog čega je Vlada Srbije morala da ograniči cenu ovog energenta na 38.000 dinara, pelet danas na stovarištima košta od 32.000 do 36.000 dinara.
 
U Srbiji se i dalje određen broj građana greje na ugalj. Kada je ovaj energent u pitanju raspon cena je veliki, zavisno od vrste uglja i njegove kalorične moći, ali i od mesta u Srbiji gde se ugalj prodaje.
Tako tona pljevaljskog mrkog uglja u Prijepolju košta 120 evra, što je oko 14.000 dinara, dok se na jednom beogradskom stovarištu prodaje za 23.000 po toni.
 
Najjeftiniji u Beogradu su kovinski ugalj i "stanari", a najskuplji je mrki ugalj "Breza" iz BiH koji dostiže 29.000 dinara po toni, ali ima i duplo veću kalorijski moć.
 
Za koji god ugalj da se odlučite, na to treba dodati i cenu dostave, koja se u Beogradu kreće od 600 do 1.500 dinara po toni.

Teme

ogrev
  • Mr Pit & 12 guslaca

    09.10.2023 08:41
    Ове зиме прелазим на 'подно' грејање:Ложићу стари, лакирани паркет од тврдог дрвета.То добро гори због лака, а много је јефтиније него грејање на струју, плин,дрва, угаљ, пелет и централно(парно)!
    (Мр Пит & 12 'гуслача')
  • A3

    09.10.2023 07:52
    Zlatno doba
    Život jeftin, pa i ogrev pojeftinio.
  • Dejan

    07.10.2023 22:42
    ccccc
    Pametni ljudi ugradli Inverter klime i sad ne brinu kao sto je srbistan brinuo o svojim gradjanima, udri po ceni uglja, drveta i sad pufff...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Miruju i dizel i benzin

Benzin i dizel će se u Srbiji od danas u 15 sati do 30. aprila, na pumpama prodavati po istim cenama.