Poklon Srbiji iz Bugarske

Nema šta, naš sused sa istočne granice na originalan način je obeležio početak grejne sezone u Srbiji, 15. oktobar.
Poklon Srbiji iz Bugarske
Foto: 021.rs
Dva dana ranije, u službenom listu parlamenta iz Sofije, obznanjeno je da je Bugarska uvela posebnu tranzitnu taksu na transport gasa, i to ni manje ni više nego 100 evra za prolazak gasovodom na teritoriji ove zemlje. 
 
To bi u ovom trenutku nabavnu cenu dragocenog goriva poskupelo za blizu 30 odsto. Masna zarada.
Kada pravila EU ne važe
 
Ali, zar naše komšije nisu u Evropskoj uniji? Brisel je odavno doneo pravila za ponašanje monopolista, precizirajući do najsitnijih detalja upravo transport plina. Sagledan je ponaosob svaki segment prolaza robe i izračunata njegova cena, a ukupna suma se priznaje za nadoknadu - i samo toliko. 
 
Obično se vezuje za sto kilometara dužine i teško da ikada prelazi pet evra za prenos 1.000 kubika gasa trasom dužine 100 kilometara. Kako trasa takozvanog Balkanskog toka u naših suseda ne dostiže 200 kilometara, nadoknada samo u izuzetnim slučajevima može da premaši 10 evra za 1.000 kubika. A "braća Bugari" odrapise ni manje, ni više nego desetostruko skuplje - 100,63 evra.
Naravno da u Sofiji znaju kako se moraju poštovati i pravila Unije i odavno potpisani međusobni ugovori o transportu gasa. Stoga su ekstranadoknadu u parlamentu doneli 28. septembra u sklopu šireg zakona u vezi sa uvozom (u Bugarsku) ruskog gasa. 
 
Kako nama ruski gas stiže iz Turske, tehnički mora proći i preko Bugarske, pa ulazi u režim "uvoza". Međutim, pošto naš sused nema mogućnosti da razlikuje da li ulazi gas prethodno u Tursku dopremljen iz Rusije, Iraka ili Azerbejdžana, nadoknada se plaća na sav uvezeni gas.
 
Na štetu suseda i obližnjih
 
Sami poslanici u bugarskom parlamentu i šira javnost su odmah primetili sporne momente u neobično smušenim i zbrkanim pojedinim stavovima novog propisa. Dve nedelje su svakodnevno tražena tumačenja pojedinih odredbi. Vlast, sastavljena od četiri međusobno politički veoma raznolike stranke, proturala je tezu da je novi namet uvela kako bi popunila preteću rupu u državnoj kasi. 
 
Manjak je neugodan tim pre što je budžet usvojen tek sredinom avgusta, a rupa je već vidljiva. Očito, vlast je pokušavala "kupiti" javnu podršku.
 
Predsednik Bugarske Rumen Radev, inače iz pete stranke i prilično sučeljen parlamentu, tek je posle dužeg nećkanja odlučio da potpiše zakon, uz javnu konstataciju da je štetan po državne interese i da škodi odnosima sa prijateljskim i susednim zemljama. Osim Srbije, imao je u vidu i Mađarsku, BiH, Makedoniju i Grčku kojima gas, u celini ili delom, stiže iz Bugarske.
 
Onaj Kauboj
 
Osnovno pitanje je zašto su se Bugari iznenada odlučili na potez koji ih direktno dovodi u spor sa ne malim brojem zemalja iz okruženja. Sve se dogodilo u vreme kada Zapad pokušava da definitivno i totalno udalji Rusiju od Evrope, ali i primora Srbiju da prizna takozvano Kosovo. 
 
Iz ugla Beograda, drastično uvećana taksa znači poskupljenje gasa pred izbore i pred dolazak američko-evropske delegacije u Beograd (potom i u Prištinu). A naročito ljutiti Zapadnjaci su baš odlučni da upravo sada okončaju pitanje Srbije i Kosova, a Beogradu i nametnu uvođenje sankcija Rusiji. 
Rat između Hamasa i Izraela se razbuktao, ne vidi mu se kraj, moguća su i proširenja borbi širom Bliskog Istoka. Uz Ukrajinu, to je nova tačka svetskog sukoba, i krajnje je vreme da se reše drugi sporovi u ovom delu sveta, pre svega srpsko-kosovski.
 
Koliko su u Vašingtonu i Briselu ubeđeni da je upravo sada, posle grubog incidenta u Banjskoj, pravi trenutak da maksimalno pritisnu Srbiju, pokazuje i rezolucija Evropskog parlamenta prepuna pretnji. Bugarska taksa na gas je jedna konkretna realizacija, tek da se vidi kojim sve arsenalom raspolaže Zapad. 
 
Srbiji poklon-paket stiže iz Bugarske, ali pošiljalac nije iz Sofije, već sa mnogo moćnije destinacije. Brat blizanac Đura iz Kovačevićeve genijalne drame "Balkanski špijun" bi adresata označio sa legendarnom tvrdnjom: "Onaj Kauboj".
  • Svi nas j

    27.10.2023 21:35
    mi smo kilavi
    da je Kosovo njihovo oni bi uzimali debečlu rentu od uzurpatora da ne moraju da rade 100 g
  • Zebra

    27.10.2023 12:52
    Diplomatija nikada nije bila jača strana naših neškolovanih ministara…
  • Gavril

    27.10.2023 11:20
    Kada se završi internacionalni auto put sever-jug Via Carpatia 2025. godine od Baltičkog mora i Litvanije na severu do Soluna na sredozemlju ovu prorusku guberniju koja jedina nije uvela sankcije Rusiji, koja uporno odbija da poboljša standard svojih građana priključenjem EU,ovu teritoriju će izbrisati sa karte i zaobilaziti u širokom luku.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Miruju i dizel i benzin

Benzin i dizel će se u Srbiji od danas u 15 sati do 30. aprila, na pumpama prodavati po istim cenama.