Kina izlazi iz deflacije

Potrošačke cene u Kini su u februaru porasle za 0,7 odsto na godišnjem nivou, što ukazuje na izlazak iz šest meseci deflacije.
Kina izlazi iz deflacije
Foto: Pixabay
Druga po veličini privreda sveta je u januaru imala najveći pad cena za 14 godina, dok su druge glavne privrede sveta, posebno zapadne, i dalje opterećene inflacijom i padom kupovne moći dela stanovništva.
 
Inflacija u februaru bila je veća od očekivanja analitičara koje je anketirala agencija Blumberg, a prognozirali su 0,3 odsto.
Cene su uglavnom porasle zbog proslave u februaru Lunarne nove godine povodom koje su najveći porodični skupovi tokom godine, te je to i period velike potrošnje.
 
Po podacima Državnog zavoda za statistiku (NBS), cene hrane, duvana i alkohola i dalje opadaju, za 0,1 odsto na godišnjem nivou, ali cene ostalih proizvoda beleže rast, posebno u obrazovanju, kulturi i zabavi (+ 3,9 odsto), usluge (+3,0 odsto) i odeća (+1,6 odsto).
Kina je ušla u deflaciju u julu 2023, prvi put od 2021. Posle kratkog oporavka u avgustu, cene su bile u stalnom padu od septembra.
 
"Mislim da je prerano zaključiti da je deflacija u Kini gotova", upozorava ekonomista Živei Žang iz Pinpoint Asset Managementa.
 
"Jer ako uporedimo prosečnu inflaciju u prva dva meseca ove godine sa onom iz istog perioda 2023, cene su stabilne", podvlači on.
 
Iako pad cena može izgledati kao dobra stvar za kupovnu moć, deflacija je pretnja za privredu jer potrošači imaju tendenciju da odlažu kupovinu očekujući dalji pad cena.
 
Zbog nedostatka potražnje, prduzeća su tada prinuđena da smanje proizvodnju i pristanu na nove popuste da bi rasprodala zalihe robe.
 
Takva situacija koja opterećuje njihovu profitabilnost, gura ih i da otpuštaju radnike, te ekonomisti govore o "štetnoj spirali".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Bernar Arno najbogatiji na svetu

Francuski biznismen Bernar Arno, koji ima kontrolni paket akcija u holdingu LVMH, vodećem svetskom proizvođaču luksuzne robe, nalazi se na prvom mestu na rang listi najbogatijih ljudi sveta.