Postupak Kentkarta protiv Srbije "suspendovan" do 30. juna

Postupak koji je turska kompanija Kentkart pokrenula protiv Republike Srbije zbog raskid ugovora o naplati javnog prevoza u Beogradu, "suspendovan" je do 30. juna.
Postupak Kentkarta protiv Srbije "suspendovan" do 30. juna
Foto: 021.rs
Postupak je suspendovan u skladu sa sporazumom strana, piše u bazi podataka Međunarodnog centra za rešavanje investicionih sporova (ICISD), objavila je Nova ekonomija.
 
Na sajtu nema dodatnog pojašnjenja šta to konkrento znači u praksi.
Pravnici za međunarodne sporove sa kojima se Nova ekonomija konsultovala navode da bi ovo moglo da znači ili da dve strane pokušavaju još jednom, pre pokretanja arbitraže, sporazumno da reše spor, ili da se čekaju rezultati nekog drugog postupka koji može uticati na tok arbitraže.
 
Suspenzija postupka je registrovana 30. aprila.
Na pitanja Nove ekonomije u vezi sa najnovijim razvojem postupka, iz Državnog pravobranilaštva nisu mogli da odgovore jer je, kako su naveli, ovaj predmet odlukom od 23. marta 2023. godine, označen stepenom tajnosti "Poverljivo".
 
Na ista pitanja poslata Ministarstvu pravde nisu stigli odgovori.
 
Prema pravilima arbitraže, strane se mogu dogovoriti da obustave postupak u bilo kom trenutku i mogu se dogovoriti da produže suspenziju po potrebi.
 
Kompanija Kentkart podnela je 1. aprila zahtev za pokretanje arbitražnog postupka protiv Republike Srbije. 
 
Grad Beograd je prošle godine jednostrano raskinuo ugovor sa kompanijom "Kentkart Southeast Europe" koja se bavila naplatom karata u beogradskom prevozu, a koji je potpisan 2021. godine na rok do 13 godina.
Posle raskida ugovora Grad Beograd je osnovao novo javno preduzeće "Naplata prevozne usluge" i preuzeo posao naplate karata.
 
Zbog raskida ugovora turski Kentkart Global uputio je 20. marta prošle godine republičkim organima Srbije obaveštenje o nameri pokretanja postupka protiv Srbije u kom je ukazala na "grubo kršenje standarda zaštite od strane gradnonačelnika Beograda Aleksandra Šapića".
  • Milence

    24.05.2024 07:18
    Info
    Resice im dugovanje i stetu kroz novi Ugovor i posao zvani Metro Plus :)
  • Realista

    23.05.2024 14:54
    "pravnici"
    Čekaju da prođu izbori, pa da smuljaju nešto sa novom garniturom vlasti...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija