Međunarodni ugovori između Italije i Srbije: Među njima i za nova zaduživanja Telekom i EPS

Tokom Poslovnog foruma Italije i Srbije u Trstu potpisano je više međunarodnih ugovora i sporazuma, ali i onih između italijanskih grupacija i srpskih kompanija.
Međunarodni ugovori između Italije i Srbije: Među njima i za nova zaduživanja Telekom i EPS
Foto: Pixabay
Kako piše N1, među njima su i sporazumi vezani za novo zaduživanje Telekoma Srbije i Elektroprivrede Srbije.
 
Italijanska Agencija Nova (Agenzia Nova) navodi da je italijanska finansijska institucija za osiguranje SACE ("Saće") potpisala dva finansijska sporazuma, ukupne vrednosti 400 miliona evra – za razvoj italijanskog izvoza u Srbiju.
"Prvi sporazum se odnosi na finansijsku liniju od 200 miliona evra za koju Saće garantuje u korist Ministarstva finansija Srbije, a koja ima za cilj podršku razvojnim planovima Srbije i jačanje komercijalnih odnosa u sektoru saobraćaja, turizma, telekomunikacija, energetike i ICT sektora, sa ciljem da se italijanskim kompanijama olakša pristup srpskom tržištu", navodi italijanska agencija.
Drugi sporazum potpisan je, kako sa navodi – sa Telekomom Srbije.
 
"Sporazum sa Telekomom Srbije predviđa finansiranje do 200 miliona evra za koje garantuje Saće – za jačanje komercijalnih odnosa sa italijanskim izvoznicima aktivnim u IKT uslugama, komercijalnoj distribuciji i kupovini i prodaji televizijskih prava", navodi Agencija Nova.
 
Kada je reč o EPS, Cassa Depositi e Prestiti (CDP) je garantovala kredit od 100 miliona evra u korist Elektroprivrede Srbije.
 
"Investicija CDP, pored dodatnih 300 miliona zajma od Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i 100 miliona zajma od Nemačke razvojne banke KFW, podržava napore Srbije za dekarbonizaciju kroz implementaciju (od strane EPS-a) politika za ubrzanje tranzicije ka održivom sistemu proizvodnje električne energije", navodi ova agencija.
Takođe, kompanija Simest (koja podržava rast italijanskih kompanija kroz internacionalizaciju njihovog poslovanja) je potpisala memorandum sa Srpskom razvojnom agencijom (RAS) u cilju, kako se navodi – "razvoja i jačanja komercijalnih odnosa dve zemlje kroz blisku sinergiju dve institucije".
 
Simest će, kako se ističe, razviti dvostruku strategiju usmerenu na konsolidaciju ekonomskih odnosa u sledećim oblastima: subvencionisano finansiranje do 200 miliona evra, kao i otvaranje – u saradnji sa Ministarstvom spoljnih poslova Italije i italijanskom ambasadom u Srbiji – prve Simestove inostrane kancelarije u Beogradu, radi pružanja pomoći preduzećima.
  • Petar

    26.05.2024 07:23
    Privatizacija
    Posle naprednjacke neolibelarne vlasti, nece ostati nista u drzavnom
    vlasnistvu, isto kao posle Margaret Tacer u Britaniji. I zeleznice su privatizovane, a posle par godina vlasnici trazili pomoc od drzave da “opstanu” pruge…
  • zgađen

    25.05.2024 07:26
    Nisko, beDNO, napreDNO
    Italija je glasala za rezoluciju, ali njene pare ne smrde.
  • NS

    24.05.2024 22:52
    Ima li nešto što niste prodali

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija