Teslin auto će lebdeti svemirom milionima godina

Teslin roadster lebdeće svemirom još nekoliko miliona godina pre nego što ga gravitacija Zemlje ili Venere ne povuče u sigurnu 'plamteću smrt'.
Kanadski i češki naučnici zaključili su da će Tesla sa lutkom-astronautom svemirom putovati još mnogo vremena. Prema njihovim kalkulacijama, auto će tokom narednih milion godina imati 2,5 odsto šanse da se sudari sa Venerom, odnosno svega šest odsto šanse da se zabije u Zemlju.
 
Tim je takođe spomenuo da auto može da završi i na Suncu, ali statističke šanse za to su zanemarive. Udar u Mars je praktično nemoguć.
 
Podsetimo, automobil je u atmosferi završio putem nove rakete iz SpaceXa. Nosio ga je Falcon Heavy, najmoćniji sistem za prenos tereta u orbitu. Komična kombinacija moderne nauke i britanskog smisla za humor tako će kružiti oko Sunca u orbiti između Marsa i Jupitera, svirajući Dejvida Bouvija dok mu ne ponestane struje u akumulatoru.
 
Doktor Hano Rein i kolege sproveli su simulaciju čak 240 puta kako bi otkrili kuda će se Teslin auto kretati narednih 3,5 miliona godina.
 
"Nismo znali šta da očekujemo s obzirom da kamenje predstavlja jedina tela koja vidimo u svemiru. To nisu stvari stvorene ljudskom rukom. U slučaju Teslinog auta, priča je okrenuta naglavačke. Sve što znamo je da je auto stigao sa Zemlje, ali nepoznato nam je njegovo odredište", rekao je profesor sa Univerziteta u Torontu. "Postoje dve mogućnosti - ili će ostati u društvu planeta našeg Sunčevog sistema ili će otputovati na 'galaktičku deponiju' asteroida"" zaključio je Rein.
 
Prema proračunu, Tesla bi, u blizinu Zemlje trebalo da se vrati za oko trideset godina.
 
"Ako uspemo da ga prepoznamo, s obzirom da je relativno malen, biće to zanimljiv susret. Naravno, ovo se možda neće ni desiti, s obzirom da će na njegovu putanju možda uticati džinovske planete poput Jupitera."
 
Naučnici su, doduše, vrlo uvereni da se promena putanje neće desiti. Jedina planeta koja će zaista uticati na let Maskovog automobila je Zemlja. Nakon nekog vremena, ulogu kosmičkog kormilara preuzeće susedna Venera.
  • Vojvosadjan

    16.02.2018 11:25
    Tesla tip s ovih prostora, ovaj poslao auto u svemir a Srbi motaju kablove za Hjundai i Ford. Sjajno.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija