Josipović: Ustaška zmija ne spava

Odlazeći hrvatski predsednik Ivo Josipović govoreći o rezultatima svog mandata i stanju u Hrvatskoj rekao je da "ustaška zmija ne spava".
Odlazeći hrvatski predsednik Ivo Josipović govoreći o rezultatima svog mandata i stanju u Hrvatskoj rekao je da "ustaška zmija ne spava".

Na pitanje gde vidi "ustašku zmiju" Josipović je odgovorio da ona nije "ovde na podu, ne puzi, da nije ni ona od 1941 - 1945", kao i da nije reč o postavljanju ustaških simbola na Facebook i druge web stranice ili oblačcenju u ustaške uniforme, već o tendencijama koje vode netrpeljivosti prema drugima i drukčijem.

"Radi se o tome da je vidljivo u našem društvu da postoje neke tendencije koje idu za esencijom onoga što se tada zagovaralo. To je netrpeljivost prema drugim i drukčijem, totalitarne tendencije, želje da se smanje ljudska prava, a videli smo i da se preti ljudima i da se promeni istina o istoriji", objasnio je Josipović sinoć u intervjuu za televiziju N1.

On je dodao da, nažalost, postoje i pokušaji nekih uticajnih krugova da se revidira istorija, da se Hrvatska odmakne od pobedničke koalicije iz Drugog svetskog rata i pretvori u gubitnika. Josipović, koji se 2010. godine u Sarajevu izvinio za učešće Hrvatske u politici koja je devedesetih godina prošlog veka pokušavala da podeli BiH, kaže i da je za vreme svog mandata poboljšao odnose sa Srbijom.

"Setite se samo mog govora u Sarajevu i koliko je on bio konfliktan ili nepoželjan u tada vladajućim krugovima. Ja sam to izgovorio, drugi nisu. Ni pre, a ni posle. Setite se mog odlaska u Srbiju i izravnavanja ili poboljšanja odnosa sa Srbijom. Dakle, to su ozbiljni konflikti i onda neko kaže, on je konformist. Setite se mog govora u Knesetu. Ja ostajem kod toga, pogledajte portale, ustaška zmija i dalje ne spava", istakao je Josipović ističući da to opet ponavlja i odbacujući ocene da je kao predsednik bio konformista.

Josipović je 2010. godine, u govoru pred poslanicima oba doma Parlamenta BiH i u prisustvu najviših zvaničnika, pozvao ceo region na saradnju i najavio da će obići ratišta na kojima su u poslednjem ratu ubijeni Srbi.

Josipović je tada izrazio žaljenje što je i Hrvatska svojom politikom devedesetih godina doprinela stradanjima ljudi i podelama koje i dalje muče društva u regionu.

  • Začuđen

    17.02.2015 17:11
    Pijanisto, odsvirao si...
    Sedi ti, majstore, ispred klavira, pa sviraj. To najbolje umeš. Kao predsednik nisi bio ništa posebno. U svojoj struci imaš još prilike da se iskažeš...
  • Građanin

    17.02.2015 14:27
    ...
    Imamo mi četničku Anakondu koja gmiže Srbijom i davi je smrtonosnim zagrljajem.
  • imenjak

    17.02.2015 13:28
    Jovo
    Nacionalizam je bolest (duha) ... ali mnogi to Ivo ne shvataju ...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet