Biznismen terao dečaka da čisti radioaktivni otpad

Japanska policija uhapsila je biznismena pod sumnjom da je angažovao 15-godišnjeg dečaka u čišćenju radioaktivnog otpada u blizini oštećene nuklearke Fukušima.
Japanska policija uhapsila je biznismena pod sumnjom da je angažovao 15-godišnjeg dečaka u čišćenju radioaktivnog otpada u blizini oštećene nuklearke Fukušima.

Policija japanske prefekture Aići saopštila je da je dečak iz Kitanagoja Sitija na zapadu Japana upućen u Fukušimu u julu prošle godine da čisti kontaminirano lišće i struže prljavštinu u zoni nuklearne katastrofe.

Dečak je rekao za japanske novine Asahi da ga je bivši poslodavac angažovao preko državne agencije za zapošljavanje za posao čišćenja i rekao mu da slaže koliko godina ima, da bi mu na kraju smanjio platu na 30 dolara dnevno i šibao ga kada god ne bi radio posao kako treba.

Japanski zakon zabranjuje radno angažovanje dece ispod 18 godina starosti u oblastima gde je prisutna radioaktivnost pošto je na hiljade radnika angažovano na čišćenju otpada iz gradova najbližih postrojenja, u protekle četiri godine.

Radnici koji su radili na čišćenju sela u oblasti Fukušima trebalo je da dobijaju državni dodatak na platu zbog opasnosti na radu u ukupnom iznosu od oko 90 dolara dnevno.

Zemljotres i cunami su, u martu 2011. godine, uništili nuklearku Fukušima Daići na 220 kilometara severoistočno od Tokija što je dovelo do ispuštanja nuklearne kontaminacije i iseljavanje više od 160.000 stanovnika iz obližnjih gradova pošto je bila zagađena voda, hrana i vazduh.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet