Niko sad neće Ivu Josipovića

Sada već bivši hrvatski predsednik dr Ivo Josipović u potrazi je za strankom, pošto je napustio Pantovčak i razišao se sa SDP-om.
Sada već bivši hrvatski predsednik dr Ivo Josipović u potrazi je za strankom, pošto je napustio Pantovčak i razišao se sa SDP-om.

Iako je sve ove godine podržavao neuspešnu vladu Zorana Milanovića istog dana kada je prestao njegov predsednički mandat ocenio je politiku SDP-a lošom i time prekinuo nagađanja da će političku karijeru da nastavi u toj stranci. Istovremeno, Josipović je izazvao gnev SDP-a, koji je finansirao i podržavao njegovu kandidaturu za drugi mandat.

"Izdao je Ivicu Račana, a sada i nas", ogorčeno komentarišu hrvatski SDP-ovci ovaj razlaz. Iza Josipovića je ostala - u Hrvatskoj gotovo nezabeležena, ali u Srbiji sa vrlo negativnim reakcijama propraćena - odluka objavljena u poslednjim danima mandata, da dodeli odlikovanje bivšem BiH političaru Ejupu Ganiću, koji je bio pod optužbom da je kriv za smrt najmanje 18 vojnika JNA, pišu Novosti.

Josipović sada razmišlja o "trećem putu", okupljanju političkih stranaka levog centra, što bi trebalo da bude konkurencija i SDP-u i HDZ-u, ali malo ko je za to zainteresovan. Sigurniji od politike mu je posao profesora na Pravnom fakultetu u Zagrebu. Uostalom, bivšem predsedniku ionako zameraju da u pet godina mandata nije ponudio ništa novo. Poslednja njegova inicijativa za paket reformi nije bila prihvaćena čak ni u najužem krugu saradnika.

Josipovićev predsednički mandat danas u Hrvatskoj različito ocenjuju, a većina smatra da je bio premalo odlučan za neke hrabre poteze koji su se očekivali od šefa države. Uvek izbalansiran i odmeren, ali više blag prema levici nego desnici, Josipović u pet godina nije mnogo uradio u zemlji koju pritiskaju podele i galopirajuća ekonomska kriza.

Josipović će sada imati više vremena i za komponovanje, a na početku mandata je najavio da će raditi na operi, koju nije mogao da realizuje dok je bio na Pantovčaku.

Za razliku od Mesića kojem je dodeljena rezidencija, Josipović to nije tražio.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izabrana treća vlada Andreja Plenkovića

Posle desetočasovne rasprave Hrvatski sabor je izglasao treću vladu Andreja Plenkovića, bivšeg i budućeg premijera i predsednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).