Grci masovno pohitali da vrate dugove državi

Prezadužena Grčka je prikupila nešto više od 147 miliona evra putem programa oprosta duga, koji je donet s ciljem da popuni gotovo praznu državnu kasu.
Prezadužena Grčka je prikupila nešto više od 147 miliona evra putem programa oprosta duga, koji je donet s ciljem da popuni gotovo praznu državnu kasu.

Preko 150.000 pojedinaca i kompanija je pohitalo da izmiri ili delimično otplati dugovanja prema državi koja datiraju još od 70-ih godina prošlog veka, navodi se u saopštenju grčkog ministarstva finansija.

Od tog broja, oko 58.000 ljudi je platilo između 50 i 100 evra, u nastojanju da iskoristi prednosti programa zahvaljujući kome su im obrisane zaračunate kamate i kazne po osnovu dugovanja prema državi.

Ukupno gledano, dugovanja prema grčkoj državi, u vidu neplaćenih poreza i doprinosa za socijalno osiguranje, iznose 76 milijardi evra, a grčko ministarstvo finansija smatra da je realno prikupiti samo 90 milijardi evra.

Međunarodni kreditori Grčke izrazili su nezadovoljstvo zbog ovakvih mera za ublažavanje dugovanja, ali je vlada u Atini insistirala da će ove mere imati pozitivan efekat po budžet.

Dug Grčke prema privatnim poveriocima i tri međunarodne institucije koje su obezbedile finansijsku pomoć za Atinu od 2010. godine - Evropskoj uniji, Međunarodnom monetarnom fondu i Evropskoj centralnoj banci - iznosi oko 320 milijardi evra, podseća francuska agencija.

  • Čitalac

    02.04.2015 09:14
    „Ukupno gledano, dugovanja prema grčkoj državi, u vidu neplaćenih poreza i doprinosa za socijalno osiguranje, iznose 76 milijardi evra, a grčko ministarstvo finansija smatra da je realno prikupiti samo 90 milijardi evra.“

    Da li ste baš toliko neprofesionalni da vest i ne pročitate i ne proverite nego samo lupite glupost?

  • 01.04.2015 17:01
    Ko je ovde lud?
    "dugovanja ... iznose 76 milijardi evra, a grčko ministarstvo finansija smatra da je realno prikupiti samo 90 milijardi evra."

    Samo...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet