Hiljade u protestu protiv policijskog nasilja prema crncima

Građani širom SAD, od Njujorka do Denvera, marširali su u znak protesta protiv policijskog nasilja i rasne diskriminacije.
Građani širom SAD, od Njujorka do Denvera, marširali su u znak protesta protiv policijskog nasilja i rasne diskriminacije.

Demonstracije širom SAD održane su u znak solidarnosti sa protestom u Baltimoru, protiv rasne diskriminacije i prekomernog nasilja policije koja je izazavala smrt Afroameričanaca u Klivlendu, Fergusonu, Misuriju, Njujorku i drugim gradovima, u proteklih godinu dana. Njujorška policija je uhapsila više od 60 ljudi koji su protestovali u više grupa kroz Menhetn, blokirajući saobraćaj na nekoliko mesta. Manjih protesta bilo je u Bostonu, Hjustonu, Fergusonu, Misuriju, Vašingtonu i Sijetlu, a nekoliko demonstranata uhapšeno je u Denveru.

U Baltimoru je raspoređeno 3.000 policajaca i vojnika Nacionalne garde, pošto se na hiljade demostranata mirno okupilo ispred zgrade lokalnog parlamenta. Taj marš je protekao mirno, mada su u tom gradu pre dva dana bili najgori nemiri u poslednjih nekoliko decenija. Protestovali su uglavnom mladi crnci, koji traže odgovore o sudbini Fredija Greja koji je umro od povreda koje su mu nanete u pritvoru. Među demostrantima je bilo mnogo studenata. Policija će danas dostaviti svoje zaključke o tom slučaju, a tužilac je naveo da nema informacija da li će oni biti dostupni javnosti.

U Baltimoru je 19 zgrada i desetine automobila spaljeno, opljačkane su prodavnice, a 20 policajaca je povređeno u nemirima od pre dva dana. Opštoj konfuziji doprineo je "Vašington post" koji je, pozivajući se na policijski dokument, objavio reči zatvorenika koji je prevezen u policijskom kombiju zajedno sa Grejom, da je čuo kako Grej lupa o zidove vozila, verovatno sa ciljem da povredi sam sebe. Taj zatvorenik nije mogao da ga vidi, jer su bili odvojeni metalnom pregradom. Grej je umro sedam dana posle hapšenja, od teških povreda u vratnom delu kičme.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.