Erdoganova stranka vodi, ali gubi apsolutnu većinu

Vladajuća Partija pravde i razvoja (AKP) turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana osvojila je 42,4 odsto glasova na današnjim parlamentarnim izborima, sudeći po preliminarnim rezultatima, koji pokazuju da će ta stranka najverovatnije biti primorana da formira manjinsku vladu.

Vladajuća Partija pravde i razvoja (AKP) turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana osvojila je 42,4 odsto glasova na današnjim parlamentarnim izborima, sudeći po preliminarnim rezultatima, koji pokazuju da će ta stranka najverovatnije biti primorana da formira manjinsku vladu.

AKP je osvojila oko 49 odsto glasova na izborima 2011. godine. Ako se nastavi ovakav trend prilikom brojanja glasova, AKP će se prvi put suočiti sa situacijom da nema većinu da sama formira vladu od dolaska na vlast 2002. godine, navela je agencija AP.

Neimenovani istaknuti zvaničnik AKP izjavio je agenciji Rojters, posle prebrojanih 80 odsto glasova, da "očekuju manjinsku vladi i prevremene izbore".

Istovremeno, agencija AP navodi da preliminarni rezultati ukazuju da su glasači odbacili ideju vladajuće stranke za promenu ustava kojim bi ovlašćenja aktuelnog predsednika mogla biti proširena.

Vladajućoj stranci je potrebna dvotrećinska većina za promenu ustava. Američka agencija navodi da su izbori faktički referendum o tome hoće li Erdoganu biti dodeljena dodatna ovlašćenja, koja bi promenila značajno tursku demokratiju i produžila njegovo vladanje kao najuticajnijeg političara.

Više od 53,7 miliona građana imalo je pravo glasa na izborima za 550 članova turskog parlamenta iz 20 stranaka i među 165 nezavisnih kandidata.

Realnu mogućnost da pređu cenzus od 10 odsto imaju četiri stranke - vladajuća AKP, Narodna republikanska stranka levog centra, nacionalistička Partija nacionalnog pokreta i prokurdska Narodna demokratska stranka.

Agencije navode da su izbori održani uglavnom u mirnoj i bezbednoj atmosferi, a Tas s prenosi da je u provinciji Šanliurfa u tuči povređeno 15 osoba, i da je koškanja bilo i u gradu Gaziantep. AFP podseća da su izbori održani u senci nasilja, pošto su dve osobe ubijene a nekoliko desetina povređeno u petak u napadu na mitingu prokurdske Narodne demokratske stranke u gradu Dijarbakiru na jugoistoku zemlje.

Agencije navode da se izbori održavaju u kritičnom trenutku u modernoj istoriji ove zemlje, s obzirom na neizvesnost koja lebdi iznad njenog puta ka EU, njene sposobnosti da kontroliše 1.300 kilometara dugu granicu sa Irakom i Sirijom, i budućnosti 1,8 miliona sirijskih izbeglica u Turskoj.

U tuči na biralištu povređeno 15 ljudi

U tuči na biralištu u turskoj provinciji Sanliurfa povređeno je najmanje 15 ljudi na parlamentarnim izborima koji se danas održavaju u Turskoj, preneli su turski mediji. Predstavnici stranaka na tom biračkom mestu sukobili su se koristeći noževe, palice i pištolje, preneo je Hurijet.

U međuvremenu, turski premijer Ahmet Davutoglu saopštio je danas da su turske vlasti uhapsile jednog osumnjičenog za bombaški napad u kojem su pre dva dana poginule dve osobe na mitingu prokurdske Narodne demokratske partije (HDP), preneo je AFP.

Davutoglu je istovremeno osudio te napade u gradu Dijarbakir na mahom Kurdima nastanjenom jugoistoku zemlje kao "napad na tursku demokratiju", dodajući da će biti otkriveno čije "prljave ruke" stoje iza toga.

On je to rekao novinarima dok je glasao na biračkom mestu u svojoj rodnoj provinciji Konija, navodi AFP. Davutoglu je dodao da je u subotu uveče uhapšen osumnjičeni za incident, ali da neće objaviti njegovo ime dok traje istraga.

Njegove veze sa militantnim organizacijama i njegova prošlost biće detaljno ispitani, naveo je Davutoglu. U napadu na mitingu u Dijarbakiru pored dvoje poginulih povređeno je na desetine ljudi, podsetio je AFP.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.