Vojska na mestima koja mogu biti mete napada u Tunisu

Ekstremistička grupa "Islamska država" preuzela je danas odgovornost za masakr u Tunisu, u letovalištu Sus, kada je, prema najnovijim podacima, poginulo 39 osoba.

Ekstremistička grupa "Islamska država" preuzela je danas odgovornost za masakr u Tunisu, u letovalištu Sus, kada je, prema najnovijim podacima, poginulo 39 osoba.

Pozivajući se na nalog IS na "Tviteru", mediji prenose da je u petak  napad na plažu popularnog letovališta izveo "vojnik kalifata", koji je grupa proglasila pre nepunih godinu dana na teritoriji Iraka i Sirije. Islamisti navode da je naoružani napadač Abu Jahja al-Kairavani napao neprijatelje te džihadističke grupe i "jazbinu bluda, poroka i verskog otpadništva".

U Tunisu je saopšteno da je ubijeni napadač bio student iz Tunisa, od ranije poznat vlastima, koji je oružje sakrio u suncobranu.

Premijer Tunisa Habib Esid naveo je da je većina poginulih iz Velike Britanije, a da su među žrtvama i Nemci, Belgijanci i Francuzi. Irska je potvrdila da je među poginulima i jedna Irkinja.

Rojters javlja da vlasti u Tunisu nameravaju da u narednih nedelju dana zatvore sve džamije koje nisu pod kontrolom Ministarstva vera, njih 80. Premijer te zemlje danas je proglasio nove antiterorističke mere, uključujući raspoređivanje vojnih rezervista na "osetljivim mestima koja mogu biti mete terorističkih napada". Esid je naveo da će plan povećanja bezbednosti turističkih mesta i arheoloških nalazišta uključiti razmeštanje pripadnika bezbednosnih struktura duž obale i u hotelima od 1. jula.

Prema njegovim recima, njegova zemlja ne može sama da se bori protiv džihadističke pretnje i potrebno je utvrditi globalnu strategiju. Tunis, u kom je "rođeno Arapsko proleće" zbacivanjem predsednika Zejnelabedina Ben Alija 2011, zahvatio je talas radikalnog islama i od tada je poginulo na desetine pripadnika bezbednosnih snaga u džihadističkim napadima, podsećaju agencije.

Napad u petak u letovalištu najsmrtonosniji je u modernom Tunisu, u kom sedam odsto bruto nacionalnog dohotka sačinjavaj prihodi od turizma, i usledio je posle napada u martu na Nacionalni muzej Bardo u gradu Tunisu, kada je poginuo 21 strani turista i jedan policajac. Odgovornost i za taj napad preuzela je "Islamska država".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet