Broj Jevreja približava se broju od pre holokausta

Broj Jevreja u svetu približio se njihovom broju od pre holokausta u Drugom svetskom ratu, pokazuju danas u Jerusalimu objavljeni rezultati jednog istraživanja.
Broj Jevreja u svetu približio se njihovom broju od pre holokausta u Drugom svetskom ratu, pokazuju danas u Jerusalimu objavljeni rezultati jednog istraživanja.

Institut za politiku jevrejskog naroda naveo je u svom godišnjem izveštaju da u svetu trenutno ima 14,2 miliona Jevreja, a ako se tome dodaju oni kojima je jedan roditelj jevrejskog porekla ili se identifikuju delimično kao Jevreji, taj broj se približava cifri od 16,5 miliona, koliko je brojala jevrejska populacija uoči holokausta, u kome je ubijeno njih šest miliona.

Kako se navodi, porast je posledica prirodnog rasta, uglavnom u Izraelu, gde živi oko 6,1 milion Jevreja, i jednoj od najviših stopa nataliteta u zapadnom svetu. Međutim, ovaj porast je povezan i s promenom u "identifikaciji", jer sada se, na primer u SAD, 59 odsto odrasle dece čiji je jedan roditelj Jevrejin izjašnjava tako, što je, kako se ističe, prvi put da to čini većina dece iz mešanih brakova.

Posle Izraela, najviše Jevreja živi u SAD - 5,7 miliona, a na veoma udaljenom trećem smestu Francuska sa 475.000 Jevreja.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet