Grčko referendumsko pitanje razumeju samo ekonomski stručnjaci

Pitanje koje će biti na grčkom referendumu u nedelju, 5. jula, je objavljeno, ali je prava zagonetka, piše BBC.

Pitanje koje će biti na grčkom referendumu u nedelju, 5. jula, je objavljeno, ali je prava zagonetka, piše BBC.

"Da li bi trebalo prihvatiti dogovor koji su Evropska komisija, Evropska centralna banka i Međunarodni monetarni fond podneli evrogrupi 25.6.2015. i sastoji se iz dva dela koji čine njihov zajednički predlog? Prvi dokument se zove “Reforme za završetak trenutnog programa i dalje”, a drugi “Analiza održivosti preliminarnog duga”.
NE PRIHVATITI / NE
PRIHVATITI / DA

Pitanje je kako će se grčkim glasačima prezentovati ta dokumenta i da li će im svetski ekonomski stručnjaci biti pri ruci da ih objasne. Povrh nejasnoće, "ne" – odgovor koji favorizuje grčka vlada – smešten je iznad opcije "da", što je neke navelo na optužbe za pristrasnost.

- Ovo je neobična forma – kaže Kejti Gos, izvršna direktorka britanskog Društva za izborne reforme.

BBC navodi da ovo nije jedini slučaj pristrasnosti na referendumu.

Tako je čileanski general Augusto Pinoče 1978, nakon što su ga Ujedinjene nacije optužile za kršenje ljudskih prava, održao referendum kako bi pitao ljude da li podržavaju njegovu politiku. Kućica za odgovor "da" bila je čileanska zastava, a za "ne" crni kvadrat, na malo nižoj poziciji na listiću.

  • Spark

    30.06.2015 14:48
    Nagledali smo se...
    ... ovde slicnih referenduma... i svi su 'uspeli'.
    Kad ne znas ili ne mozes da resis problem, a zelis da odgovornost svalis na raju, ti raspisi referendum sa idiotskim (citaj patriotskim) pitanjem.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izabrana treća vlada Andreja Plenkovića

Posle desetočasovne rasprave Hrvatski sabor je izglasao treću vladu Andreja Plenkovića, bivšeg i budućeg premijera i predsednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).