FOTO: Šarli Ebdo ponovo na udaru javnosti zbog ilustracija utopljenog dečaka

Francuski satirični časopis Šarli Ebdo našao se na žestokom udaru kritika javnosti nakon što je na naslovnici objavio ilustraciju na fotografiju beživotnog tela sirijskog dečaka Ajlana Kurdija na turskoj obali koja je potresla svetsku javnost.
Francuski satirični časopis Šarli Ebdo našao se na žestokom udaru kritika javnosti nakon što je na naslovnici objavio ilustraciju na fotografiju beživotnog tela sirijskog dečaka Ajlana Kurdija na turskoj obali koja je potresla svetsku javnost.

Svetski mediji prenose da se satirični časopis, koji je poznat po kontroverznim i provokativnim karikaturama novom ilustracijom narugao fotografiji tragično stradalog trogodišnjeg dečaka. Naime, ovaj časopis je ispod naslova "Dobrodošli migranti" napisao "Tako blizu svog cilja" dok se iza fotografije tela dečaka nalazi ilustrovani bilbord Mekdonaldsa na kojem piše "Dva menija po ceni jednog".

Identičnu tematiku sadrži i druga karikatura koja nosi naziv "Dokaz da je Evropa hrišćanska". Ona prikazuje Isusa kako stoji na vodi dok se pored njega nalazi utopljeni dečak i to sa sve sa tekstom "Hrišćani hodaju na vodi. Muslimanska deca tonu".

Podsećamo, u napadu na redakciju Šarli Ebdo u januaru 2015. godine ubijeno je 12 osoba. Svetska javnost masovno je dala podršku časopisu koji sebe predstavlja kao "velikog zagovarača slobode govora". Kao rezultat te podrške nastao je hashtag #JeSuisCharlie (Ja sam Šarli) kojim su korisnici društvenih mreža izrazili poštovanje prema crtežima ovog časopisa.

  • -

    15.09.2015 09:21
    -
    Nikada hrišćanski svet neće shvatiti da je godinama Isus Hrist izrugivan ruglu i da zapadni mediji ismevaju religiju na sva zvona, što je dovelo do opšteg odrvenjivanja odnosa sa hrišćanstvom.

    Muslimani zadržavaju snažnu vezu sa Muhamedom, i ne dozvoljavaju ismevanje i sprdnju sa svojim spasiocem. Ne vidim ništa loše u tome, čak smatram neumesnim zezanciju sa religijom. Ismevanje religije je ismevanje tradicije od dve hiljade godina.

    Ne pomaže ni to to što se većina karikatura Muhameda povezuje s terorizmom, što je uvreda za svakog bogobojažljivog muslimana koji ne poziva na Džihad.

    Lično sam ateista, ali svoju porodičnu slavu nikada ne bih ismevao. Stvar je u odgoju i poštovanju generacija iza mene, a ne slobodi govora.

    Što se tiče karikatura iz teksta, mislim da je krajnje neumesno prodavati novine sa tako senzacionalističkim tendencijama, za prodatu kopiju više. I nemojte se zamajavati s tim da je humor samo humor. Sve ima granicu, a poređenje Hrista sa mrtvom decom uz jasne naznake superiornosti nad njima je prljavo i gadno.

    Uzgred, druga karikatura ima naslov "Dva *dečija* menija po ceni jednog", i iako na prvi pogled ismeva nesposobnost zapadnih država da pomognu migrantima, zapravo je jeftin način da se privuče pažnja i produži agonija svih koji su videli originalnu fotografiju.

    Sve je to govor mržnje, potpuno isti kao nacističko pozivanje na istrebljenje svih rasa sem arijevske, ali upakovan u simpatični omot sarkastične karikature. Dvoličnost poput žestoke uvrede sa smajlijem na kraju rečenice. Indikacija u kom pravcu se kreće moderno društvo.
  • Osoba M

    15.09.2015 09:03
    Vrlo je jasno da je ovo kritika zapadnim vodjama zbog njihove nemogucnosti da se dogovore da pomognu izbeglicama.
    Prva karikatura govori o tome kako se ne primenjuju hriscanske vrednosti, dok druga govori o tome kako im je bitnija zarada od pomaganju ljudima.
  • Eki

    15.09.2015 07:32
    Sta reci..?
    Zapadni mediji, satane...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.