Mladi Britanac slučajno zaustavio globalni hakerski napad, MUP apeluje na građane

Jedan kompjuteraš-amater iz Velike Britanije slučajno je aktivirao program za gašenje malicioznog softvera i tako zaustavio hakerske napade na ustanove i preduzeća u stotinak zemalja sveta, uključujući i britanske bolnice.
Mladi Britanac slučajno zaustavio globalni hakerski napad, MUP apeluje na građane
Foto: Pixabay
Britanski istraživač, identifikovan na internetu samo kao 22-godišnji MalverTek (MalwareTech), otkrio je da softver može da se zaustavi registrovanjem izobličenog imena sajta, prenosi Gardijan.
 
"Ovo nije gotovo. Napadači će shvatiti kako smo ih zaustavili, promeniće kod i onda će pokušati ponovo", kazao je on.
 
Kompjuteraš je apelovao na korisnike operativnog sistema Vindous (Windows) da ažuriraju svoje sisteme da im ne bi bili "oteti" i da ne bi za oslobađanje morali da plate "otmičarima".
 
Policijska služba EU "Europol" ocenila je da je u toku sajber napad "bez presedana", a kompanija "Majkrosoft" da preduzela neobičan korak nudeći, radi bezbednosti, i ažuriranje zastarelih verzija svog operativnog sistema Vindous. 
 
"Majkrosof je pre jučerašnjih napada napravio ispravke samo za starije sisteme kao što je Vindous HP iz 2001. godine, koje su dostupane pretežno velikim organizacijama koje dodatno plaćaju, ali milioni pojedinaca i malih preduzeća još imaju takve sisteme bez ispravki", naveli su u ovoj kompaniji.
 
"Majkrosoft" nudi pomoć na OVOM linku.  
 
Na meti napada kojim je traženo plaćanje obično po 300 dolara "otkupa" za ponovni pristup kompjuterskim sadržajima, a "otkupnina" zatim raste i sata u sat, za sada je oko 75.000 kompjuterskih sistema, a najviše su pogođene evropske zemlje, uključujući i Rusiju.
 
Preko ubačenog virusa "Vonakraj" (WannaCry), za ponovni pristup podacima zahtevalo se plaćanje 300 dolara po kompjuteru, u virtuelnoj valuti bitkoin. Zbog toga što bolnice nisu mogle da pristupe podacima pacijenata, a otkazane su i neke operacije.
 
Među pogodjenim organizacijama je i Nemačka železnica (Deutsche Bahn), koja je saopštila da noćašnji napad nije poremetio vozni saobraćaj, ali da nisu radile stanične table sa obaveštenjima o dolascima i odlascima vozova.
 
MUP apelovao na građane
 
Povodom ovog napada oglasilo se i Ministarstvo unutrašnjih poslova. MUP građanima savetuje da:
 
- ne otvaraju mejlove, drugu elektronsku poštu i priloge od pošiljaoca koji nisu poznati, koje ne očekuju ili koji su sumnjivi.
 
- otvaraju linkove na internetu, mejlovima ili čet porukama samo ako su potpuno sigurni u pošiljaoca ili u navedenu internet stranicu
 
- redovno bezbedno kopiraju sve važne podatke na računaru (bekap), kako bi u slučaju blokiranja podataka "ransomwerom" uvek imali rezervnu kopiju podataka i na ovaj način izbegli da budu žrtva ucene.
  • iyoda

    14.05.2017 12:13
    Xindouz HP. ljudi moji, da li je realno ovo to citam
  • Ljiljans

    13.05.2017 23:38
    Прозор ХР :D
  • Мунгос

    13.05.2017 23:33
    Пази сад: „Zbog toga što bolnice nisu mogle da pristupe podacima pacijenata, a otkazane su i neke operacije.“.
    У високо развијеној земљи откаже компјутер, отказује све. Нешто ту није у реду, или са земљом, или са електроником. Или са политичким системом.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet