Mladi poljski lekari protestovali zbog niskih plata i loših uslova

Hiljadu mladih poljskih lekara protestovalo je u Varšavi zbog malih plata, pozivajući konzervativnu vladu da poveća rashode za javno zdravstvo na 6,8 odsto bruto domaćeg proizvoda.
"Ne želimo da idemo u inostranstvo da bismo radili. Da, tačno je da bismo mogli - poljski lekari su veoma traženi u Nemačkoj, Švedskoj, dobro govorimo strane jezike, ali želimo bismo da živimo ovde, u našoj zemlji", rekla je Magdalena Marcak (26) koja je doputovala iz Bjelsko-Bjale, grada na jugu, 400 kilometara od Varšave, da bi pokazala i štrajk glađu mladih lekara-pripravnika.
 
Više od 20 mladih lekara štrajkuje glađu u Pedijatrijskoj bolnici u Varšavi već trinaest dana, zahtevajući povećanje rashoda za javnog zdravstvo i plata.
 
"U Poljskoj posle šest godina studiranja, zarađujemo 2.200 zlota (530 evra), a u Nemačkoj 2.200 evra", dodala je Magdalena Marcak.
 
"Ministar zdravlja je pre nekoliko godina, dok je još bio samo lekar, imao isti cilj kao i mi: 6,8% BDP-a za javno zdravstvo. Šteta što je on na to zaboravio kada je postao ministar. Vlada deli novac desno i levo, za sve, osim za zdravstvo. Za 25 godina nijedna poljska vlada nije uspela da reši problem rashoda za zdravstvo, ni vlada levice, ni liberal, ni vlada Solidarnosti. Zdravstvo im je uvek na kraju liste prioriteta", rekao je Krištof Bukiel, šef sindikata lekara OŽL, koji je podržao protest.
 
Predsednik strane Pravo i Pravda Jaroslav Kačinjski je danas optužio lekare-štrajkače da su instrument opozicije da destabilizuje vladu, što je izazvalo ogorčenje demonstranata.
 
"Svi smo apolitični", rekao je Lukaš Jankovski, jedan od vođa štrajka.
 
Delegacija štrajkača dala je vladi peticiju s predlozima i vratila se u bolnicu gde štrajkuju glađu.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet